Militair koerst aan op Thais premierschap

BANGKOK, 6 APRIL. De overwinnaar van de Thaise parlementsverkiezingen van 22 maart, Narong Wongwan, is sinds zaterdag geen kandidaat meer voor het premierschap nadat de Amerikaanse regering hem had beschuldigd van betrokkenheid bij de drugshandel. De vijfpartijencoalitie die Narong steunde heeft nu generaal Suchinda Kraprayoon, de opperbevelhebber van Thailands strijdkrachten, voorgedragen als regeringsleider. Dit heeft gisteren een goed ingevoerde waarnemer verklaard.

De coalitie, waartoe onder meer de Sociale-Actie Partij en Narongs Sammakkhi Tham-Partij behoren, behaalde bij de verkiezingen 195 van de 360 zetels in het Lagerhuis. Narong, een beroepspoliticus en zakenman, was voorgedragen als premier na protesten in maart tegen een militair op deze post. Narong zegt niets met drugshandel te maken te hebben, maar drugsspecialisten van de Thaise politie verdenken medewerkers van hem van betrokkenheid bij de drugshandel.

Suchinda was het brein geweest achter de militaire staatsgreep waarbij in 1991 een democratisch gekozen regering omver werd geworpen die van corruptie werd beschuldigd. Toen Suchinda in 1990 opperbevelhebber werd, beloofde hij nog dat de militairen zich niet met de politiek zouden bemoeien. Hij was geen kandidaat bij de verkiezingen dit jaar en heeft nog niet gezegd of hij de voordracht zal aanvaarden. Volgens de Thaise grondwet hoeft de premier geen parlementslid te zijn. Honderden studenten demonstreerden gisteren in Bangkok tegen deze bepaling. (Reuter, AP)