Mateman betreurt uitlatingen

DEN HAAG, 6 APRIL. Het CDA-Kamerlid W. Mateman betreurt het dat hij de leiders van China heeft omschreven als “een paar bejaarde spleetogen”. Hij heeft zich dit weekeinde verantwoord bij CDA-fractieleider Brinkman die genoegen nam met de spijtbetuiging van Mateman.

“Ik vind het ook zelf bij nader inzien een ongelukkig gekozen uitdrukking”, aldus Mateman gisteren voor de NCRV-radio. Op een bijeenkomst van het CDA in Staphorst had hij vorige week kritiek geleverd op het kabinet dat eerder dit jaar geen exportvergunning wilde geven aan de RDM-werf voor de levering van onderzeeboten aan Taiwan. Kennelijk, zo zei Mateman, hechtte premier Lubbers meer waarde aan een akkoord met “een paar bejaarde spleetogen”. Daarmee doelde hij op de Chinese regering. De uitlatingen van het Oost-Gelderse Kamerlid werden in Den Haag bekend omdat het nieuwsblad van Staphorst, De Brug, deze afdrukte.

Mateman heeft zaterdagmiddag een gesprek gevoerd met Brinkman die zich al in een eerder stadium van de gewraakte uitspraken had gedistantieerd. “Ik heb dit gezegd in het vuur van mijn betoog”, zo liet Mateman na afloop weten. “Ik betreur dit. Ik had deze woorden niet mogen gebruiken”. Een woordvoerder van Brinkman heeft laten weten dat de CDA-fractieleider genoegen neemt met deze spijtbetuiging. Het “incident” is voor gesloten verklaard. De uitlatingen hebben derhalve geen gevolgen voor het Kamerwerk van Mateman, die voorzitter is van de Vaste Kamercommissie voor buitenlandse handel.

Mateman neemt zijn uitdrukking "bejaarde spleetogen' terug, maar niet de argumentatie. “Ik heb verwoord, denk ik, wat breed leeft. Niet alleen in de samenleving, maar ook in de fractie. Ik denk inderdaad dat we tegen het Chinese regime geen bewoordingen kunnen kiezen die krachtig genoeg zijn”.