Luchtmacht Iran valt verzet in Irak aan

TEHERAN/ DEN HAAG, 6 APRIL. Voor het eerst sinds het staakt-het-vuren in de Golfoorlog in augustus 1988 heeft de Iraanse luchtmacht gisteren een aanval uitgevoerd op Iraaks grondgebied, op een basis van de Iraanse verzetsbeweging Mujahedeen Khalq. Bij wijze van vergelding hebben Iraanse opposanten gisteren en vandaag Iraanse ambassades in Europa, Noord-Amerika en Australië aangevallen en er zware schade aangericht. In Den Haag arresteerde de politie de 35 aanvallers. Iran heeft vanochtend de uitlevering van alle daders geëist.

Bij de Iraanse aanval op de guerrillabasis Ashraf bij de stad Al-Khalis, 90 kilometer van de grens en 70 kilometer ten noordoosten van Bagdad, werd een Iraans toestel, een F-4, neergehaald. Hiervoor eiste zowel het Iraakse leger als het Iraanse verzet de verantwoordelijkheid op. De Mujahedeen-Khalq meldde de twee piloten, onder wie een kolonel, te hebben gevangengenomen. Aan de zijde van de guerrillastrijders viel een dode. De schade op de grond leek verder gering. De Mujahedeen hebben vorig jaar, ten tijde van de shi'itische en koerdische opstanden in Irak, geklaagd over Iraanse landacties tegen hun bases, maar die meldingen zijn nooit bevestigd.

Iran liet later op de dag weten dat de luchtaanval - vijf dagen voor de Iraanse parlementsverkiezingen - was bedoeld om een Mujahedeen-aanval op twee dorpen in het grensgebied, de voorgaande dag, af te straffen waarbij verscheidene doden en gewonden waren gevallen. Maar de guerrillabeweging ontkende zo'n aanval te hebben uitgevoerd en noemde “de ontzettende politieke crisis in Iran” de werkelijke reden voor de aanval.

De Iraanse regering maande Irak vandaag zijn steun te staken aan de “terroristische minigroep” van de Mujahedeen-Khalq - die zij traditioneel als “Munafeqin”, schijnheiligen, betitelt - en kondigde aan een formeel protest tegen de guerrilla-activiteit in te dienen bij Bagdad en de Verenigde Naties.

Pag.4: Geweld tegen ambassades Iran

Bagdad op zijn beurt had al bij de VN geprotesteerd tegen deze “agressieve actie”. Irak staat de Iraanse opposanten sinds 1986 toe vanaf zijn grondgebied te opereren. De organisatie zegt verder geen financiële of materiële steun van de Iraakse autoriteiten te krijgen, en dat haar aanzienlijke militaire uitrusting bestaat uit op Iran veroverd materieel.

Honderden Iraanse opposanten bestormden gisteren Iraanse ambassades en consulaten in Europa en Noord-Amerika, en vandaag in Australië. Op de Iraanse VN-missie in New York hielden demonstranten korte tijd een man in gijzeling. In Ottawa werd de Iraanse ambassadeur licht gewond bij de bestoring van de ambassade door circa 30 Iraniërs gewapend met knuppels en stokken.

In Bonn verwoestten ongeveer 40 mannen de ambassade van hun land. Twee politiemannen liepen er steekwonden op, en er vielen zeker nog drie gewonden bij de urenlange bezetting van het gebouw. In Den Haag verrichtte de politie 35 arrestaties onder een groep Iraniërs die zware schade in het ambassadegebouw had aangericht. Soortgelijke acties werden uitgevoerd in Parijs, Oslo, Kopenhagen, Bern en Londen. In het Australische Canberra verwoestten ongeveer 20 mannen vandaag de Iraanse ambassade en mishandelden er aanwezige diplomaten. (Reuter, AP, AFP)