Liberia wil bijstand van Antilliaanse militie

WILLEMSTAD, 6 APRIL. De Antilliaanse premier M. Liberia-Peters zal als de acties van ambtenaren op Curaçao uit de hand lopen alleen de hulp vragen van de Antilliaanse militie van het Korps Mariniers op het eiland. Zij kunnen worden ingezet bij de uitvoering van politietaken.

Het Antilliaanse kabinet heeft vrijdag Den Haag om militaire bijstand gevraagd omdat zij meent dat door acties van ondermeer de politie deze hulp wellicht nodig kan zijn. Het verzoek werd dezelfde dag ingewilligd. Dit heeft de woordvoerder van minister Hirsch Ballin (Antilliaanse zaken) gisteravond bevestigd.

Formeel is het verzoek gedaan voor de inzet van alle 400 op Curaçao gestationeerde militairen. Een officieel verzoek aan de Koninkrijksregering om uitsluitend Antilliaanse militie in te zetten is niet mogelijk.

Een netelige kwestie in het conflict is dat de lokale autoriteiten hebben nagelaten te eisen dat stakende politieagenten hun wapens inleveren. Hierdoor lopen bij de acties politiemensen met hun dienstwapen op zak. De autoriteiten vrezen dat een verzoek die wapens alsnog in te leveren provocerend zal werken.

De acties van het overheidspersoneel beginnen duidelijk invloed te krijgen op het openbare leven. De douane ligt vrijwel plat. Alleen aan bederf onderhevige produkten worden mondjesmaat ingeklaard. Er staan nu ruim 450 containers aan de kade. Post wordt al langer dan een week niet bezorgd en loketten op postkantoren en andere openbare diensten zijn veelal gesloten.