Levy krijgt zijn zin en blijft aan in kabinet Israel

JERUZALEM, 6 APRIL. De Israelische minister van buitenlandse zaken, David Levy, heeft gisteren zijn dreigement om af te treden ingetrokken nadat premier en Likud-leider Yitzhak Shamir had beloofd zijn aanhangers meer politieke macht te geven.

Het akkoord kwam als een verrassing, nadat Levy eind vorige week nog had gezegd zijn dreigement ten uitvoer te leggen. “We hebben een akkoord bereikt en we hebben het samen getekend”, zei Levy voor het begin van de wekelijkse kabinetszitting. Hij toonde zich “volledig tevreden”. Bronnen binnen Likud meenden echter dat de door Levy's actie aangerichte schade onomkeerbaar is en dat de oppositionele Arbeidspartij bij de algemene verkiezingen van 23 juni de winnaar zal blijken te zijn. Levy's rivalen binnen de partij hebben al verzet aangetekend tegen Shamirs concessies.

Levy zei dat Shamir had beloofd hem aan te houden als minister van buitenlandse zaken in een volgende Likud-regering, en dat ook een van zijn aanhangers een ministerspost zal krijgen. In partij en parlement krijgen zijn aanhangers ook meer functies.

Het conflict ging niet over politiek, hoewel Levy als duif wordt beschouwd tegenover de havik Shamir, maar over macht. Levy zet alles op alles om Shamir tezijnertijd als partijleider op te volgen, en hij was woedend dat minister van defensie Moshe Arens en minister van huisvesting Ariel Sharon boven hem waren geëindigd bij een interne verkiezing in februari. Hij weet dat aan zijn afkomst als Marokkaanse jood, die door het Europees-joodse establishment zou worden gediscrimineerd.

Arens leverde op een besloten bijeenkomst onmiddellijk na de kabinetszitting scherpe kritiek op het vergelijk tussen Levy en Shamir, aldus radioberichten. Arens zou hebben gesproken van “etnische chantage”. (Reuter, AP)