IJshockeyteam kan medaille op WK niet ontgaan

KLAGENFURT, 6 APRIL. Een medaille kan het Nederlands ijshockeyteam na twee van de zeven wedstrijden tijdens het B-wereldkampioenschap al nauwelijks meer ontgaan. Voor bondscoach Larry van Wieren c.s. ligt goud of minimaal zilver klaar. Brons zou zelfs een teleurstelling betekenen.

Zaterdag won Nederland, na de openingszet tegen China (12-2), opnieuw met duidelijke cijfers. Denemarken, door Van Wieren vooraf als serieus te nemen opponent beschouwd, werd met 8-0 omver gekegeld. De score van vier uit twee met een doelsaldo van twintig treffers voor en twee tegen mag gezien worden. Het zegt behalve over de zelfverzekerde start van de Nederlandse ijshockeyers echter ook veel over het zwakke niveau in de WK-plaatsen Klagenfurt en Villach. Waar vooralsnog slechts twee landen aanspraak op een eervolle vermelding kunnen maken: Oostenrijk en Nederland. De onderlinge confrontatie, die voor zaterdag 11 april op het programma staat, wordt waarschijnlijk beslissend over de bezetting van plaats één en twee.

Japan lijkt voorbestemd voor het brons, de Aziaten begingen zaterdagavond een lelijke misstap door met 5-2 te verliezen van het door Oostenrijk met 18-0 afgeslachte Bulgarije. Nederland is als laatste aan de beurt om de krachten met Japan te meten. Dan, zondag, zal het raamwerk van de eindklassering er al in grote lijnen staan.

Nederland, de laatste jaren geabonneerd op de onderste regionen van de B-groep, profiteert gretig mee van de door de internationale ijshockeyfederatie (IIHF) doorgevoerde herindeling. Het opwaarderen tot A-klasse van de top-vier van het laatste B-WK in Ljubljana, werpt een totaal ander licht op de verhoudingen. Nederland werd aldus van tobber tot topper en het is Van Wieren aan te zien dat winnen leuker is dan altijd maar weer verliezen.

“We kijken inderdaad met andere ogen naar het toernooi dan voorheen. Dit is heel wat anders dan moeten beginnen tegen ploegen als Italië of Frankrijk”, erkent Van Wieren. “Maar we mogen niet vergeten dat het Nederlands team ook is gegroeid. We hebben geleerd van andere toernooien, we kozen bewust voor sterke tegenstanders. Als je ooit beter wilt worden, moet je goede oefenwedstrijden spelen.”

Tegen Denemarken had Nederland een matige start. De 1-0 voorsprong na twintig minuten (door een doelpunt van Kruger) was vooral te danken aan het alerte optreden van doelman Kambeitz. Van Wieren: “In de tweede periode hebben we het tempo opgeschroefd. Meer combinaties, meer goals.” Zes om precies te zijn, want de Deense goalie Pagh werd radeloos van de Nederlandse aanvalsgolven.

Van Wieren heeft niet alleen in aanvallend opzicht alle reden tot tevredenheid, ook de verdediging geeft relatief weinig kansen weg. Van Wieren waarschuwt eigenlijk slechts voor één gevaar, gemakzucht, een zonde waaraan het Nederlands team zich in het verleden nog wel eens vergreep. “We moeten de komende wedstrijden het koppie erbij houden. Geconcentreerd blijven spelen, geen misstappen maken zoals Japan zaterdag tegen Bulgarije overkwam. Want verrassingen zijn nog altijd mogelijk. Ik kijk niet verder dan één wedstrijd vooruit. Dan wordt het vanzelf wel zaterdag als we tegen Oostenrijk moeten spelen. Of dat de finale wordt? Dat zien we dan wel weer.”