Hoge opkomst en geweld bij de Italiaanse verkiezingen

ROME, 6 APRIL. De eerste dag van de Italiaanse verkiezingen heeft een hoge opkomst te zien gegeven. Om tien uur gisteravond was bijna 68 procent van de kiezers gaan stemmen. De eerste voorlopige uitslagen werden vanavond verwacht.

De stembureaus zijn vanmiddag om twee uur dichtgegaan. Rond het middaguur waren nog geen cijfers beschikbaar over de opkomst van vandaag. De relatief hoge opkomst gisteren illustreert de inzet van de verkiezingen, waarin een heterogene groep protestpartijen probeert steun te krijgen in zijn verzet tegen mafia, corruptie en inefficiëntie. De christen-democratische partij, 45 jaar onafgebroken aan de macht, heeft in jaren niet zo sterk onder druk gestaan.

De verkiezingen zijn overschaduwd door een nieuwe geruchtmakende mafiamoord. Zaterdagmorgen werd bij de Siciliaanse stad Agrigento een politie-inspecteur doodgeschoten die een hoofdrol speelde bij de bestrijding van de plaatselijke mafiabendes. Het slachtoffer, de 59-jarige Giuliano Guazzelli, was een expert op het gebied van de drugshandel door de mafia.

In een andere zuidelijke regio, Calabrië, heeft de politie bij invallen eind vorige week in huizen van mafiosi grote hoeveelheden verkiezingspropaganda in beslag genomen. Het ging om folders en pamfletten van de vier partijen van de regeringscoalitie: christen-democraten, socialisten, sociaal-democraten en liberalen. Er werd ook materiaal gevonden van een kandidaat van de neo-fascistische partij MSI. De vondst wordt gezien als een nieuw bewijs dat de georganiseerde misdaad probeert de verkiezingen te beïnvloeden. Volgens het weekblad ll Mondo controleert de mafia in het zuiden ongeveer vier miljoen stemmen.

    • Marc Leijendekker