Haarhuis wacht nog steeds op de eerste zege van ATP-toernooi

ROTTERDAM, 6 APRIL. Paul Haarhuis is er niet in geslaagd de erelijst van het tennistoernooi in Singapore met een Nederlandse naam af te sluiten. De Brabander verloor in de finale van de Australiër Simon Youl, die in negentig minuten vijf games afstond: 6-4 6-1. Haarhuis wacht daardoor nog steeds op zijn eerste overwinning van een ATP-toernooi. Volgend jaar keert het evenement, dat vorig jaar door Jan Siemerink werd gewonnen, niet terug op de internationale kalender.

Titelverdedigster Gabriela Sabatini hield Brenda Schultz af van een plaats in de eindstrijd van het toernooi in Hilton Head: 6-3 6-2. In de eindstrijd ontmoet de Argentijnse de Spaanse Conchita Martinez.

Paul Haarhuis kreeg in Singapore alleen in de eerste set uitzicht op de eindzege. De Eindhovenaar verloor de set met 4-6 en ging in de tweede nog duidelijker onderuit met 1-6.

In het dubbelspel redde Haarhuis het ook niet. Aan de zijde van Michiel Schapers ging hij in de halve finales ten onder tegen het Canadese koppel Connell/Michibata. De drie sets werden in de tiebreak beslist. Het Nederlandse duo schreef er slechts een op hun naam.

Toernooi-directeur Graeme Plum maakte bekend dat het de laatste aflevering was. Financiële problemen en het gebrek aan een goede tennishal maken de vierde editie niet mogelijk.

Schultz kon op het gravel in Hilton Head niet voldoende profiteren van haar harde opslag. De als eerste geplaatste Sabatini zette de Nederlandse met secuur spel onder grote druk. De Argentijnse, derde op de wereldranglijst, joeg Schultz over de hele baan. Sabatini brak in beide sets drie keer door de service van de beste Nederlandse speelster.

“Ik heb van haar geleerd”, meldde de titelverdedigster voldaan na de partij. Twee weken geleden ontmoetten de twee elkaar ook al in Key Biscayne. Daar duurde de partij drie sets en was de winnares dezelfde. “Schultz serveerde opnieuw sterk, maar ik wist hoe ik daar op moest reageren. Ik heb bewust heel afwisselend gespeeld. Om haar te vermoeien”, aldus Sabatini, die in de finale ook haar Spaanse tegenstandster Conchita Martinez van de baan veegde. De 6-1, 6-4 overwinning van de Argentijnse was goed voor 110.000 dollar.

In Estoril veroverde de Spanjaard Carlos Costa, 56ste op de wereldranglijst, zijn eerste toernooizege. In de finale versloeg hij zijn hoger ingeschatte landgenoot Sergi Bruguera in drie sets: 4-6 6-2 6-2. Bruguera, als vierde geplaatst, zegevierde vorig jaar in de zonnige Portugese stad.

In Johannesburg zegevierde Aaron Krickstein. In de finale versloeg de Amerikaan de als eerste geplaatste Alexander Volkov met twee keer 6-4.

Net als vorig jaar heeft Gabriela Sabatini het tennistoernooi van Hilton Head (VSt) gewonnen. De Argentijnse, als eerste geplaatst, versloeg in de finale Conchita Martinez uit Spanje met 6-1 6-4. In de halve eindstrijd had Sabatini gewonnen van Brenda Schultz uit Heemstede.

Voor de 21-jarige nummer drie van de wereld was het de derde toernooizege van 1992, na Sydney en Tokyo. Ze ontving 200.000 gulden. Martinez behaalde haar derde finale van het jaar, maar ze ging telkens onderuit. Eerder gebeurde dat tegen Seles in Indian Wells en tegen Graf in Boca Raton. (ANP/Reuter/AFP/SID)