Fataal gokje van Jan Reker tegen superieur Ajax

TILBURG, 6 APRIL. De faam was Ajax vooruitgesneld van Genua naar Tilburg, waar 13.000 toeschouwers en elf voetballers van Willem II zich al bij voorbaat verloren waanden tegen de superieure concurent uit Amsterdam. Willem II is veilig voor degradatie zodat trainer Jan Reker wel in was voor een gokje tegen Ajax dat de afgelopen weken een zwaar programma heeft afgewerkt. Willem II speelde daardoor vrijuit, achterin man tegen man, wat in feite zelfmoord betekende tegenover de individueel veel betere Ajacieden.

Bij afwezigheid van de geblesseerde Roy (spierverrekking op de training) namen Pettersson, Van Loen, Van 't Schip en Bergkamp aanvallend de honneurs waar. Wanneer dit Ajax-viertal ook maar een fractie zorgvuldiger was omgesprongen met de droomkansen die zich voordeden, dan was de overwinning veel hoger uitgevallen dan de 4-2 die nu op het scorebrod verscheen. Vooral Pettersson en Van Loen permitteerden zich in aanvallend opzicht slordigheden die op dit niveau eigenlijk niet mogen voorkomen. Maar ook Bergkamp kwam enkele keren alleen voor doelman Jansen. Hij kon niettemin zijn topscorerspositie (23 goals) in de eredivisie met niet meer dan één goal versterken.

Niettemin glorieerde trainer Louis van Gaal na afloop. Ondanks het feit dat Ajax het afgelopen weekeinde één punt dichter bij PSV gekomen is schat de Ajax-oefenmeester de kansen op een landstitel voor zijn team in op niet hoger dan één procent. “PSV moet eerst nog een keer verliezen”, zegt Van Gaal. “Dan pas kunnen we verder praten. Maar PSV heeft domweg minder punten verspeeld dan wij dit jaar. Hoewel ik vind dat qua voetbal wij het verdienen om kampioen te worden en niet PSV.”

Het feit dat Ajax - zoals wel vaker dit seizoen - legio mogelijkheden onbenut liet om zich qua doelsaldo definitief te distantiëren van PSV kon Van Gaal niet erg verontrusten. “Ik moet deze groep een groot compliment maken dat de spelers na het succes in Genua in staat bleken vandaag opnieuw zeer geconcentreerd te voetballen. Als ik m'n neus de afgelopen dagen op straat liet zien dan kreeg ik van alle kanten enthousiaste opmerkingen te horen van allerlei mensen over onze wedstrijd in Genua. Dat hebben de spelers natuurlijk ook beleefd. Dan is het moeilijk weer om te schakelen naar de competitie. Dat hebben ze echter uitstekend gedaan.”

Had Van Gaal vorige week nog zware kritiek op het hobbelige veld van Sparta, de knollentuin in Tilburg was even ongeschikt om technisch geacheveerd voetbal te spelen. “Daarom moet ik mijn excuses aanbieden aan Louis”, verklaarde zijn Willem II-collega Jan Reker. “Het veld was verschrikkelijk ongelijk. Of het moedwillig gebeurt of niet, ik weet niet waar de gemeente mee bezig is als zij de grasmat prepareert. Ik schaam me dood.” Van Gaal knikte bevestigend en vond de opmerking van Reker niet eens overdreven. “Natuurlijk is dat van invloed”, preciseerde de Ajax-coach. “Het balletje loopt wel bij ons. Een goede grasmat is daarom essentieel. Op een veld van deze kwaliteit hadden we afgelopen woensdag in Genua nooit zo'n gave show kunnen geven.”

Echter ook in Tilburg was er maar één elftal dat voetbalde. Het klasseverschil, nog extra geaccentueerd door de "kamikaze-taktiek' van Reker om zijn defensie geen rugdekking te verlenen, was zelfs zo groot dat de wedstrijd in feite niet eens gespeeld had hoeven worden. Het resultaat stond bij voorbaat al vast. Niettemin kende het duel een grillig verloop. Rob Alflen, stand-in voor de geschorste Danny Blind, hielp Ajax met een stiftballetje aan de leiding maar met een vallend fortuinlijk schot van Van Geel kwam Willem II weer op gelijke hoogte. Van Loen bracht Ajax voor rust nog op 2-1, maar door een gruwelijke blunder van Menzo die over een inzet van Van Geel heendook, werd het weer gelijk. Maar Ajax hoefde maar even te accelereren om Willem II volledig te deklasseren. In de slotfase was het in no-time 3-2 (Pettersson) en uiteindelijk 4-2 (Bergkamp). Weliswaar zat aan twee goals van Ajax een buitenspelluchtje, maar de Amsterdamse overmacht was zo enorm dat daar na afloop niet lang over werd gezeurd.

Uitblinker bij Ajax was ook gistermiddag weer Aron Winter. Hij gaat er van uit dat hij nog zeven wedstrijden voor de Amsterdammers speelt en dan verkast naar Eindhoven of Italië. Zijn vroegere gymleraar Hans Oosting uit Almere en juriste Ella Adriaanse behartigen zijn zaken. Winter: “Ik bemoei me nergens mee en concentreer me alleen op Ajax. Het heeft ook geen zin om me nu al met dit soort zaken bezig te houden. Wel heb ik het gevoel dat ik het beste seizoen doormaak bij Ajax uit mijn hele carrière. Vorig seizoen durfde ik niet altijd het initiatief in het veld te nemen. Die tijd is voorbij.”

    • Marc Serné