Extreem-rechts wint veld op CDU en SPD

BONN, 6 APRIL. De grote gevestigde Duitse politieke partijen hebben gisteren bij deelstaatverkiezingen in Baden-Württemberg en Sleeswijk-Holstein een zware nederlaag te verduren gekregen, terwijl in het bijzonder de rechtsradicalen grote winst boekten.

De christen-democratische CDU zag haar absolute meerderheid in Baden-Württemberg verloren gaan. Haar stemmenpercentage daalde van 49 procent tot ruim 39 procent. In Sleeswijk-Holstein was het beeld niet anders. Daar zakte de regerende sociaal-democratische SPD van premier Björn Engholm, die ook bondskanselierskandidaat is, van ruim 54 procent tot 46 procent. Wel kan Engholm nog net met een absolute meerderheid blijven regeren in de deelstaat.

In Sleeswijk-Holstein bleven de christen-democraten met 33 procent op het zeer lage niveau van vier jaar geleden staan, terwijl in Baden-Württemberg op haar beurt de SPD ook niet profiteerde van het verlies van de CDU. In Baden-Württemberg lijkt nu een coalitie tussen CDU en SPD de enig mogelijke.

Grote winnaars waren de rechtsradicalen: de Republikaner in Baden-Württemberg en de Duitse Volksunie in Sleeswijk-Holstein. Deze hadden vooral gehamerd op de noodzaak van een aanpak van het probleem van de asielzoekers, een probleem waarover de politici in Bonn het al lange tijd oneens zijn.

Het spectaculairst was de opmars van de Republikaner van oud-SS'er Franz Schönhuber in Baden-Württemberg. Deze partij zag haar aanhang daar in vergelijking tot de verkiezingen van vier jaar geleden groeien van 1 procent tot maar liefst 10,9 procent, waardoor de Republikaner in één klap de op twee na grootste partij in de deelstaat werden. In Sleeswijk-Holstein overschreed de Duitse Volksunie met 6,4 procent van de stemmen eveneens de kiesdrempel van vijf procent.

Ter linkerzijde wonnen in Baden-Württemberg alleen de Groenen, maar in Sleeswijk-Holstein haalden die net niet de kiesdrempel. De liberale FDP haalde in beide deelstaten net de kiesdrempel. (AFP, AP, Reuter)