Etnische strijd in Bosnië loopt uit de hand

LJUBLJANA, 6 APRIL. In Bosnië is de strijd tussen Serviërs, Kroaten en moslims dit weekeinde geëscaleerd. Hoewel er geen officieel cijfer over het aantal slachtoffers is gegeven sprak televisie-Sarajevo gisteravond van honderden doden.

Alleen al in de 90 kilometer ten westen van Sarajevo gelegen stad Kupres zouden meer dan honderd mensen om het leven gekomen zijn bij gevechten tussen Kroatische en Servische milities, die gesteund werden door het federale leger. In de stad Bjeljina kwamen tijdens gevechten tussen moslims en Serviërs twintig mensen om het leven. In Sarajevo werden gisteren vijf mensen gedood tijdens gevechten om een politieschool en werden drie mensen die voor het parlementsgebouw demonstreerden tegen het etnische geweld door scherpschutters doodgeschoten; veertig anderen werden gewond.

Ondanks een gisteren overeengekomen staakt-het-vuren is de strijd vannacht en vanochtend doorgegaan. Vannacht werd fel gevochten om het internationale vliegveld van Sarajevo. Het vliegveld is omsingeld door tanks van het federale leger. Van vliegverkeer kan geen sprake meer zijn.

Waarnemers houden er rekening mee dat het etnische geweld geprovoceerd is door Servische milities, om een erkenning van Bosnië door de EG te voorkomen. De ministers van buitenlandse zaken van de EG overleggen vandaag over de erkenning van Bosnië en Macedonië.

De 1,4 miljoen Serviërs in Bosnië verzetten zich tegen de afscheiding van deze republiek van de Joegoslavische federatie, die dan nog slechts zou bestaan uit de republieken Servië en Montenegro. De 1,9 miljoen moslims en 800.000 Kroaten stemden op 1 maart tijdens een referendum echter voor een onafhankelijk Bosnië en hebben de EG gevraagd de republiek diplomatiek te erkennen.

De leider van de Serviërs, Radovan Karadzic, waarschuwde vorige week de EG dat “erkenning van Bosnië tot een bloedbad zal leiden waarbij Noord-Ierland nog een paradijs zal zijn”. De afgelopen maanden hebben leiders van de drie etnische groepen onderhandeld over een toekomstige bestuursvorm van een zelfstandig Bosnië. Vorige maand werd in Sarajevo een principe-akkoord bereikt over een sterk gedecentraliseerd bestuur, waar de etnische groepen een grote mate van autonomie krijgen. Sindsdien is tevergeefs getracht de details van de "kantonisering' van Bosnië in te vullen.

    • Theo Engelen