Echtpaar Mandela gaat uiteen

JOHANNESBURG, 6 APRIL. Nelson en Winnie Mandela gaan uit elkaar. Dit hebben goede bekenden van de familie en bronnen binnen het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) gisteren bevestigd. Een verklaring van de Mandela's over de scheiding wordt binnenkort verwacht.

De bevestiging volgde gisteren op een bericht in de Sunday Times in Londen dat het huwelijk van Nelson en Winnie Mandela na ruim 33 jaar voorbij is. Het is niet duidelijk of er een officiële echtscheiding komt. Ook is onbekend of Winnie Mandela haar functies binnen het ANC blijft uitoefenen.

Het was binnen het ANC al enige tijd bekend dat er spanningen waren tussen Nelson Mandela en zijn omstreden echtgenote, die vorig jaar werd veroordeeld wegens ontvoering en mishandeling van vier jongens. Mandela was tijdens het proces aan Winnie's zijde, maar hij had volgens bekenden grote moeite met het gedrag van zijn veel radicalere echtgenote. Het paar, dat door Mandela's gevangenschap 27 jaar gescheiden leefde, heeft volgens vrienden sinds diens vrijlating ruim twee jaar geleden “tot het uiterste” geprobeerd de band te herstellen, maar slaagde daar uiteindelijk niet in.

Winnie Mandela kwam vorige week opnieuw in opspraak toen zij Xoliswa Falati, een vrouw die in de achtertuin van haar voormalige woning in Soweto woonde, uit haar kamer wilde zetten. Falati werd vorig jaar samen met Winnie Mandela veroordeeld. Zij zocht bescherming bij ANC-leider Nelson Mandela, die haar zou hebben toegestaan in de kamer te blijven wonen. Falati verdween vervolgens op mysterieuze wijze, maar gaf dit weekeinde weer een teken van leven in een telefoontje naar het dagblad The Sowetan. Zij is nu door het ANC op een onbekende, veilige plaats ondergebracht.

    • Peter ter Horst