Drie Duitse topatletes vrijgesproken in dopingzaak

DARMSTADT, 6 APRIL. De beroepscommissie van de Duitse atletiekbond heeft de drie topatletes Katrin Krabbe, Grit Breuer en Silke Möller vrijgesproken van fraude bij een dopingcontrole in het Zuidafrikaanse Stellenbosch. De atletes werden door de Duitse atletiekbond aanvankelijk voor vier jaar geschorst. Zij kunnen nu in eigen land weer meedoen aan wedstrijden. Het zal van de Internationale atletiekfederatie (IAAF) afhangen of zij op korte termijn ook weer in internationale evenementen aan de start mogen verschijnen.

De IAAF heeft de schorsing van de Duitse bond overgenomen. De federatie is niet verplicht zich te conformeren aan de vrijspraak in hoger beroep. Vertegenwoordigers van de Duitse atletiekbond vrezen dat de drie atletes hierdoor in een juridisch vacuüm terechtkomen. Dit overkwam eerder de Amerikaan Butch Reynolds. De 400-meterloper werd door een arbitragecommissie op grond van procedurefouten vrijgesproken nadat hij was betrapt op het gebruik van anabole steroïden. De IAAF blokkeerde echter zijn terugkeer op het internationale podium.

Volgens mr. Emile Vrijman, beleidsmedewerker voor het Nederlandse Centrum voor Dopingvraagstukken, is de kans klein dat Krabbe, Breuer en Möller, die deze zomer willen deelnemen aan de Olympische Spelen, eenzelfde lot te wachten staat, omdat zij niet zijn betrapt op gebruik van doping.