Britten jagen koers Heineken omhoog

AMSTERDAM, 6 APRIL. Niet alleen overnamegeruchten leiden tot koersstijgingen van aandelen Heineken. Zelfs het eenvoudige gerucht dat een andere brouwer best met Heineken zou willen samenwerken blijkt al voldoende om de koers op te stuwen.

Vanmorgen bereikte de koers van gewone aandelen Heineken een nieuw historisch hoogtepuntdankzij de Engelse brouwer Whitbread. Whitbread wil de banden met Heineken aanhalen, zo luidde de boodschap van persbureau Reuters. Het persbureau baseerde het nieuws op een bericht uit de Engelse zondagskrant Sunday Telegraph. Deze krant citeerde anonieme company officials van Whitbread, die een aandelenruil tussen de Britse brouwer en Heineken suggereerden.

Heineken, dat al 23 jaar met Whitbread samenwerkt, hoorde daar van op. Net als Whitbread. Een woordvoerster van de Engelse brouwerij ontkent het gerucht dat Whitbread nauwer met Heineken wil samenwerken. Volgens haar heeft de betreffende journalist van de Sunday Telegraph afgelopen weekend hetzelfde te horen gekregen van Whitbread-topman P. Jarvis.

De persvoorlichtster van Heineken hoorde vanmorgen dat Reuters het nieuws al lang had verspreid, twee minuten nadat ze door het Engelse persbureau was gebeld voor een reactie. Op haar aandringen meldde Reuters even later dat het nieuws uit Londen door Heineken werd ontkend. In de verwarring die daarop volgde, klom de koers van Heineken NV vanmorgen van 191 naar 195,50 gulden, om rond het middaguur weer iets te dalen.

Ook Heineken ontkent dat er plannen bestaan om de banden met Whitbread aan te halen. Er is zelfs geen contact over geweest. Heineken heeft een belang van 1 procent in Whitbread en dat blijft zo, aldus de zegsvrouwe.

Whitbread en Heineken werken al sinds 1969 samen. Whitbread brouwt in licentie Heineken Bier en het Ierse Murphy's Stout (ook een Heineken-merk) voor de Engelse markt. De bieren worden in de pubs van Whitbread verkocht. Whitbread behoort tot de grootste brouwers in Europa. Het concern bezit ook slijterijen (Thresher), hotels (Whitbread Inn) en is uitbater van de restaurant-keten Pizza Hut in Engeland.

De koersen van Heineken Holding en die van de gewone aandelen Heineken is de afgelopen maanden fors opgelopen. Op de beursvloer worden deze hogere koersen gedeeltelijk toegeschreven aan overnamegeruchten. Analisten leiden dit af van het naar elkaar toegroeien van de koersen van Heineken Holding en die van de gewone aandelen Heineken.

Bij een bod op Heineken moet de overnemende partij evenveel voor de holding bieden als voor de gewone aandelen. De aandelen van de holding, die minder verhandelbaar zijn, worden normaal verhandeld met een "discount' ten opzichte van de gewone aandelen.