Britse pers drijft koersen KLM, Heineken omhoog

AMSTERDAM, 6 APR. Britse kranteberichten over KLM en Heineken dreven de koersen van beide fondsen vanmorgen omhoog. De Amsterdamse beurs was gemiddeld iets hoger na het hogere slot op Wall Street afgelopen vrijdag. De omzetten bleven klein.

AMSTERDAM De EOE-index, die gisteren sloot op 303,09, was omstreeks het middaguur 1,46 punt hoger. De spaarzame aandacht van beleggers ging uit naar individuele fondsen.

“Er zijn wat verhalen in omloop, maar het geheel overziende lijkt de beurs een afwachtende houding aan te nemen. De stemming wordt weer eens gedicteerd door Wall Street”, zei een handelaar.

De aandelenkoersen op de meeste Europese beurzen waren hoger. De beurs van Parijs nam daarbij het voortouw. De stemming in financieel Frankrijk blijft opperbest na de benoeming afgelopen week van Pierre Bérégovoy als premier.

Op het Damrak steeg de koers van KLM vanmorgen bij gemiddelde omzetten na het bericht in de Britse krant "The Sunday Times' dat de Nederlandse luchtvaartmaatschappij de fusiebesprekingen met British Airways heeft hervat. De KLM ontkende vanmorgen het bericht in de Britse krant ten stelligste. KLM en BA braken in februari hun fusiebesprekingen af, nadat zij het niet eens konden worden over de eigendomsverhoudingen binnen de holding van het fusiebedrijf.

Ook Heineken boekte enkele guldens koerswinst na het bericht dat eveneens in de Sunday Times verscheen dat de Britse brouwer Whitbread in Europa graag wil samenwerken met Heineken. Een woordvoerder van Heineken ontkende vanmorgen het bericht.

Koninklijke Olie boekte enige guldens winst. Irak maakte gisteren wereldkundig dat het een Iraans oorlogsvliegtuig had neergehaald. Dit leidde onmiddellijk tot speculaties over een nieuw gewapend conflict in het Golfgebied.

Op een lusteloze markt zakte de dollar vanmorgen bij de opening van de markt iets verder weg. Op de Amsterdamse valutamarkt noteerde de Amerikaanse munteenheid onder 1,83 gulden, tegenover een slot van 1,8335 afgelopen vrijdag. De stemming was slecht door de vorige week vrijdag gepubliceerde werkloosheidcijfers van de Verenigde Staten. De groei van het aantal banen in maart was lager dan verwacht.

LONDEN De London Stock Exchange schudde vanmorgen een aanvankelijk lagere opening van zich af. De koersen stegen bij kleine omzetten. Forse koerswinst van British Aerospace was een impuls voor de rest van de aandelenmarkt. Dit weekeinde werd bekend dat Saoedie Arabië een aanbetaling van 1.5 miljard pond heeft gedaan voor het grote Al-Yamamah defensiecontract met het Verenigd Koninklijk. De Financial Times-Stock Exchange index van de 100 meest actiev aandelen, die vrijdag sloot op 2.382,7, was omstreeks het middaguur 4,5 punt hoger.

FRANKFURT De koersen in Frankfurt stegen vanmorgen gestaag. De Duitse beurs negeerde daarmee de uitslag van lokale verkiezingen waarbij extreem-rechtse partijen hun aanhang zagen toenemen. Op de beurs werd de uitslag vooral gezien als een waarschuwing voor de regering-Kohl en niet als een structurele verschuiving van de kiezersgunst. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat vrijdag sloot op 1.719,63, was omstreeks het middaguur ruim negen punten hoger.

TOKIO Engelstalige handelaren in Tokio spraken vanmorgen over de "Monday blues'. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 123,34 punten lager op 18.436,37. De meeste beleggers hielden zich op aan de zijlijn, terwijl index-gerelateerde verkopen de Nikkei naar beneden drukten.