Britse opiniepeilingen onthouden elke partij absolute meerderheid

LONDEN, 6 APRIL. Vijf van de zes gisteren in Groot-Brittannië gepubliceerde opiniepeilingen voorspellen een voorsprong van twee tot zes procent voor de socialistische Labour-partij bij de parlementsverkiezingen aanstaande donderdag. Slechts één peiling voorspelt een nek-aan-nek-race tussen de regerende Conservatieve Partij van premier John Major en de Labour-oppositie van Neil Kinnock. De derde partij, de Liberaal-Democraten van Paddy Ashdown, kan rekenen op een vijfde van de stemmen.

Deze resultaten wijzen erop dat mogelijk geen enkele partij de absolute meerderheid zal krijgen in het 651 zetels tellende Lagerhuis en dat de vorming van een coalitie noodzakelijk zal worden. Ashdown heeft gisteren verklaard dat zijn partij geen bondgenootschap zal aangaan zonder de belofte “vanaf de eerste dag” dat het Britse kiessysteem veranderd wordt. Het huidige stelsel bepaalt dat alleen de bestgeplaatste kandidaat per kiesdistrict gekozen is en dat heeft tot gevolg dat de stemmen voor de kleinere partijen geen invloed hebben op de zetelverdeling in Westminster. Met landelijk 20 procent van de stemmen krijgt Ashdowns partij daarom maar drie procent van de zetels.

Kinnock lijkt Ashdown een stapje tegemoet te zijn gekomen door de belofte een commissie te benoemen die evenredige vertegenwoordiging (PR) zal “overwegen”, terwijl Major "PR' als “een recept voor een zwakke regering” afwijst en “liever de politiek verlaat” dan Ashdowns eis te steunen. Een mogelijke bondgenoot voor Major zijn de Ulster Unionists, een partij van de protestantse meerderheid in Noord-Ierland.

De conservatieve havik Sir Nicholas Fairbarn zorgde het afgelopen weekeinde voor opschudding met zijn opmerking dat Groot-Brittannië bij een Labour-overwinning “overspoeld zou worden met immigranten van alle kleuren en rassen”. (Reuter, AFP)