Bouwbedrijven komen weer in de gratie bij beleggers

Bouw- en constructieondernemingen, een bedrijfstak die door meige belegger met terughoudendheid wordt bezien, komen de afgelopen maanden wat meer in het voetlicht.

Toenemende vertrouwen heeft de beurskoersen inmiddels op een steviger fundering geplaatst.

In Parijs was Bouygues vorig jaar al een koploper. De Franse bouwgigant liet toen een koersstijging zien van tegen de zeventien procent, een opvallende prestatie gezien de ruim 20 procent koersdaling van Spie Batignolles, de bouwpoot van het Franse Schneider-concern. Inmiddels - zo zeggen sommige analisten - komen ook andere grote Franse bouwondernemingen zoals Jean Lefèbvre, Poliet en SGE in aanmerking om te worden gekocht.

In het Verenigd Koninkrijk, waar de bouwindustrie geteisterd wordt door de in dat land heersende recessie, worden Whimpey, Tailor Woodrow en Trafalgar House door optimistisch ingestelde marktkenners kansrijk geacht voor een herstel, tenzij het nieuwe Britse kabinet dat na de parlementsverkiezingen van volgende week aan de touwtjes trekt, de renteteugels niet laat vieren.

In buurland Duitsland, waar Hochtief en Philipp Holzmann tot de grootste worden gerekend, hebben die na een flinke koersdaling vorig jaar, vrijwel synchroon met branchegenoot Bilfinger & Berger, vanaf begin 1992 een opmars laten zien. Deskundigen menen dat dit drietal hoge ogen kunnen gooien, vooral met opdrachten in de nieuwe oostelijke deelstaten en in oostelijke nabuurlanden.

In Nederland liet de beurskoers van het gerenommeerde bouwconcern Hollandsche Beton Groep (in bezit van ongeveer de helft van Volker Stevin) in de tweede helft van 1991 een neergaande lijn zien. Sinds begin 1992 laat de koers een licht opgaande lijn zien, terwijl ook de koers van Kondor Wessels Groep en die van NMB-Amstelland vooruitgang boekten.

De BAM Groep, die vanochtend met meevallende jaarcijfers kwam, is sinds de tweede helft van 1989 toen het aandeel tegen de 120 gulden noteerde, afgebrokkeld tot 64,50 in januari 1991. Nadien heeft de koers zich ten dele hersteld. In 1992 werd tot dusver een top van 91,50 gulden bereikt en vandaag opende het aandeel 50 cent hoger op 89 gulden.