Basketbal terug op het pleintje

Het Museumplein in Amsterdam is de bakermat van het basketbal in Nederland.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd op een steenworp afstand van het Rijksmuseum het eerste basketbalpleintje van het land aangelegd. Enkele jongens die er regelmatig speelden behoorden in 1947 tot de oprichters van de Nederlandse Basketball Bond. Het pleintje bestaat nog steeds en vooral bij mooi weer wordt er druk gebasketbald. Vaak onder grote publieke belangstelling: dagelijks lopen duizenden toeristen via het pleintje van het Rijksmuseum naar het Van Gogh en velen houden bij de basketballende jongelui even de pas in. Amerikaanse vakantiegangers vragen zelfs nog wel eens of ze een potje mogen meedoen. Het pleintje verkeert niet in perfecte staat. De ene basket hangt iets te hoog, de andere juist weer wat te laag. En als de bomen rondom het plein wat laat zijn gesnoeid, wordt een afstandschot "geblokt' door takken.

In vergelijking met basketbalpleintjes elders in het land zijn het kleine onvolkomenheden. Uit een onderzoek van de NBB is gebleken dat de meeste pleintjes in matige of slechte staat van dienst verkeren. Vooral de speelvloer laat vaak te wensen over (gras, losliggende tegels), wat de kans op een blessure verhoogt. Soms ontbreekt een basketbalring, waardoor het spelen van partijtjes onmogelijk is. Omdat voorzieningen als een basketbalpleintje voor veel gemeenten een sluitpost op de begroting vormen, liggen veel pleintjes er al jarenlang troosteloos bij.

Met de zaterdag gestarte campagne "Pleintjesbasketbal' wil de basketbalbond, naast promotie voor de sport, de pleintjes nieuw leven inblazen. Met financiële steun van een sponsor en het ministerie van WVC, dat de kosten van de evaluatie van het project (later dit jaar) voor zijn rekening neemt, worden dit seizoen op verschillende pleintjes in het land basketbaltoernooien georganiseerd. WVC heeft belangstelling voor het pleintjesbasketbal in het kader van de sociale vernieuwing. Het ministerie denkt dat dergelijke pleintjes in met name de grote steden jongeren meer mogelijkheden tot ontspanning kan bieden.

Het Museumplein afgelopen zaterdag: het mooiste basketbalpleintje van Nederland staat vol met geparkeerde auto's. Vijf jongens trappen teleurgesteld tegen een paar banden aan. “Nou, zullen we dan de stad maar onveilig gaan maken”, zegt de wijste van het stel. En dribbelend verdwijnen ze richting P.C. Hooftstraat.

    • Paul de Lange