Tweede wethouder valt in Groninger kredietbank-zaak

GRONINGEN, 4 APRIL. De affaire rond de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) in Groningen heeft een tweede politiek slachtoffer geëist. PvdA-wethouder P.T. Huisman, als wethouder van sociale zaken verantwoordelijk voor de bank, besloot gisteren na overleg met zijn fractie en het afdelingsbestuur op te stappen “om het functioneren van de coalitie en de continuïteit daarin door mijn aanblijven niet te belasten”.

Donderdag stapte wethouder van cultuur, Y.H. Gietema (PvdA) op omdat de rapportage van een onderzoekscommissie naar de verstrekking van hypotheken door de Kredietbank hem met "diepe schaamte' had vervuld. Huisman weigerde toen nog ontslag te nemen.

Huisman, anderhalf jaar wethouder in Groningen, had liefst als wethouder woensdag in het raadsdebat over de kwestie verantwoording afgelegd samen met wethouder A. van de Vondevoort van financiën, eveneens PvdA.

De fracties in het college (CDA en D66) zijn van mening dat Van de Vondevoort aan mag blijven als wethouder. D66 kwam pas vanmorgen vroeg, na een urenlange discussie binnen de fractie tot dit besluit. Fractievoorzitster A. Westerdijk: “Hoewel we uit politieke zuiverheid het vertrek van Van de Vondevoort op zijn plaats vonden, zou er dan geen college meer hebben bestaan en stond de bestuurbaarheid van de stad op het spel.” De PvdA stelde zich volgens fractievoorzitter W. Smink "ferm' achter Van de Vondevoort op. “Er zijn al twee PvdA-wethouders vertrokken. Het is mooi geweest.”

Huisman acht zichzelf niet moreel verantwoordelijk voor de in opspraak geraakte bank. “Ik wist nergens van en ben nooit geïnformeerd”. Het verlies voor de gemeente zou tussen de 15 en 40 miljoen gulden liggen. Burgemeester H. Ouwerkerk vindt het aftreden van Huisman "politiek onvermijdelijk'. “Huisman heeft niet gefaald als wethouder, maar had het ongeluk op dit moment wethouder te zijn.” Hij is het met Huisman oneens dat de PvdA het hoofd te diep heeft gebogen voor de coalitiepartners. “Ik ben van mening dat de partij geen sterke positie kàn innemen. Landelijk is de partij in disorde en dat vertaalt zich op lokaal niveau.”

De PvdA-fractie is "teleurgesteld en verontwaardigd' over het optreden van de eerder opgestapte wethouder Gietema. Deze heeft, aldus Smink, de vantevoren gemaakte afspraak geschonden om een gezamenlijke reactie te geven op de rapportage van de onderzoekscommissie. Gietema liet daags voor het bekend worden van het rapport in het Nieuwsblad van het Noorden weten dat Huisman als verantwoordelijk wethouder moest aftreden.

Burgemeester Ouwerkerk zal volgende week bij de officier van justitie aangifte doen van frauduleuze handelingen. Een onderzoek van de FIOD bij de GKB is volgens hem op zijn plaats.

    • Karin de Mik