PSV'ers houden achterin één helft open huis

MAASTRICHT, 4 APRIL. Bobby Robson, teruggekeerd als trainer op de bank bij PSV, verklaarde het teleurstellende 1-1 gelijke spel dat zijn elftal gisteravond in stadion De Geusselt tegen MVV bevocht met de opmerkelijke constatering: “Je moet tegenwoordig in het voetbal niet alleen coach zijn maar ook psychiater.” De correcte Engelsman kon maar moeilijk een verklaring vinden voor de wedstrijd met twee gezichten die PSV gisteravond voetbalde, terwijl zijn eigen inbreng wat de schuldvraag betreft toch zo evident was.

Onder interim-trainer Frank Arnesen heeft PSV de afgelopen weken gaandeweg weer een gezicht gekregen. Zes overwinningen uit evenveel ontmoetingen vormden de positieve balans van zijn tussenbewind. Maar, toeval of niet, Robson was nauwelijks teruggekeerd of PSV hield vijfenveertig minuten lang weer open huis achterin. Het elftal speelde met de landstitel in zicht weliswaar uiterst scherp - Wim Kieft ging bij PSV voorop in de vlijmscherpe individuele duels die over en weer werden uitgevochten - maar er zat de eerste helft geen enkele balans in het elftal.

De tactiek deugde niet. Met Ton van Mol en Edward Linskens als vervangers voor de geschorste Erwin Koeman en Stan Valckx had PSV de eerste helft vooral geen enkele grip op het middenveld, van waaruit spitsen als Meijer en Visser bij MVV naar hartelust konden penetreren in de Eindhovense verdediging. Zowel Van Tiggelen als Popescu reageerde niet adequaat op het snelle sprintwerk van beide MVV'ers, die doelman Van Breukelen tot enkele uitstekende reddingen noopten.

Niettemin leek er weinig aan de hand toen PSV al na negen minuten de leiding nam toen Vanenburg een mislukt schot lanceerde dat op het hoofd belandde van Kieft, die met een bekeken kopbal scoorde. Maar de euforie-stemming werd snel getemperd door de tegentreffer van Meijer (Van Breukelen kreeg een kogel van Visser niet klemvast), die uit de rebound scoorde. Daarna zat er bij de keeper van PSV een engeltje op het doel toen de bal na een inzet van Hofman via de onderkant lat weer het veld in caramboleerde. Het gaf bij enkele PSV'ers stof tot ernstige overpeinzingen. Vooral bij de geschorste Koeman die opmerkte: “Ajax dacht woensdagavond ook dat het er al was. Maar in voetbal is niets zeker. Ook onze landstitel niet. Aan de inzet heeft het niet gelegen. Het ging om andere dingen.”

Zonder rechtstreeks naar Robson te verwijzen had ook Koeman zich verbaasd dat de technische leiding van PSV zo laat had ingegrepen toen steeds duidelijker werd dat het qua balans een chaos was in het elftal, waar Thal Kieft aan banden legde en Romario ondanks zijn opmerkelijke ijver geen kans kreeg tegen Benneker. Pas toen Robson na elf minuten in de tweede helft Van Mol verving door Eric Gerets, waardoor Van Aerle het middenveld kon gaan versterken, kon PSV definitief het initiatief naar zich toetrekken. Toen bleek ook het individuele kwaliteitsverschil tussen de spelers van beide teams.

MVV kwam nauwelijks nog over de middenlijn maar groef zich met succes in voor doelman Agu, de nationale keeper van Nigeria voor wie gisteravond scouts van Everton en FC Luik op de tribune zaten. In die periode viel ook de afgekeurde goal van Kieft, die uit frustratie zijn directe tegenstander Thal te lijf was gegaan en eerder al van Blankenstein een gele kaart had gehad. “Twee onbegrijpelijke beslissingen van zo'n toparbiter”, ventileerde Robson zijn eigen frustratie. Maar Blankenstein handelde correct en kon het ook niet helpen dat PSV het kampioensfeestje nog even moet uitstellen.

Met thuisduels tegen De Graafschap, RKC en Willem II voor de boeg en nog slechst één uitwedstrijd tegen FC Groningen kan PSV de titel met drie punten voorsprong echter moeilijk ontgaan. Wat dat betreft kan Robson vandaag in Portugal met een gerust hart beginnen aan de contractbesprekingen met Sporting Lissabon. Twee landstitels in twee seizoenen vormen tenslotte geen slechte counduite-staat.

Robsons collega Sjef Vergoossen toonde zich dik tevreden met de puntendeling. Hij beurde Robson nog wat op met de opmerking: “Ik kan me niet voorstellen dat na vanavond de titel nog ergens anders terecht komt dan in Eindhoven. En gezien de ontwikkelingen dit seizoen in de eredivisie is dat ook terecht, vind ik.”

    • Marc Serné