Proef: overdag met licht rijden

DEN HAAG, 4 APRIL. De proef om auto's in de Benelux te verplichten overdag met licht aan te rijden, gaat 1 november van dit jaar in. De ministerraad heeft gisteren op voorstel van minister Maij-Weggen (verkeer) het definitieve besluit genomen dat Nederland hieraan meedoet.

Vorige maand leek het er even op dat deze proef met mogelijk een half jaar zou worden uitgesteld. De toenmalige Belgische minister van verkeerswezen, Dehaene (inmiddels premier) uitte de vrees dat de Nederlandse autoriteiten te traag zouden zijn met hun besluit. De proef, die een jaar zal duren, zou aanvankelijk 1 oktober ingaan. Wel moet de Tweede Kamer nog met de maatregel instemmen.

Het Nederlandse kabinet denkt dat de verplichting voor auto's om overdag met de lampen aan te rijden tot belangrijk minder verkeersslachtoffers kan leiden. Het beroept zich daarbij onder meer op de recente invoering van deze regel in Denemarken. Daar zou in de eerste negen maanden sinds de maatregel van kracht werd het aantal ongevallen met 14 procent zijn gedaald. Na twee maanden reed in Denemarken 95 procent van de auto's overdag met licht aan.

Na een jaar zal worden bekeken of de proef in een definitieve regeling moet worden omgezet en of de maatregel ook in de overige EG-landen wordt ingevoerd.