President Jeltsin offert vertrouweling in regering

MOSKOU, 4 APRIL. President Boris Jeltsin van Rusland heeft gisteren eerste vice-premier Gennadi Boerboelis, die optrad als zijn rechterhand in de regering, geofferd.

Nadat eerder deze week derde vice-premier Sergej Sjachrai en minister van financiën Jegor Gaidar waren aftreden, gaf gisteren Boerboelis zijn functie in de regering op. Met deze golf van ontslagen probeert Jeltsin de kritiek in het voltallige parlement, dat maandag in Moskou bijeenkomt en een aanval op het economische regeringsbeleid in petto heeft, een stap voor te zijn.

Boerboelis kondigde zijn vertrek als vice-premier aan tijdens een vergadering van de ministerraad waar de strijd tegen de corruptie op de agenda stond. Boerboelis, verantwoordelijk voor het politieke beleid van de regering, zei tijdens die bijeenkomst na het Congres van volksafgevaardigden van volgende week te zullen opstappen. Hij blijft na zijn aftreden als vice-premier wel aan als "staatssecretaris' van Jeltsin, zijn eerste politieke functie in de Russische landspolitiek die hem in de dagen van de mislukte staatsgreep in augustus een ongekende machtspositie verschafte.

Via deze constructie kan Boerboelis, net als Jeltsin een voormalige "apparatsjik' uit Sverdlovsk in de Oeral (thans Jekaterinaboerg), zijn invloed op de Russische politiek behouden, zonder zich nog in de vuurlinie van de kritiek te hoeven bewegen.

Eenzelfde manoeuvre heeft Jeltsin eergisteren ook uitgehaald met minister van financiën Gaidar. Deze bewindsman is de afgelopen maanden eveneens in toenemende mate het mikpunt van kritiek geworden, omdat zijn prijsliberalisatie en strikte monetaire beleid weliswaar tot enige stabilisatie van de roebel hebben geleid maar de sociale tegenstellingen in het land ondertussen wel verder hebben opgeschroefd. Gaidar is daarom donderdag afgetreden als minister van financiën maar aangebleven als tweede vice-premier. In die rol blijft hij verantwoordelijk voor het macro-economische beleid. Twee dagen daarvoor was Jeltsins juridische rechterhand, derde vice-premier Sjachrai, als eerste opgestapt. Naar eigen zeggen om de critici van Jeltsin de wind uit de zeilen te nemen.

    • Hubert Smeets