Mandela: vredesmacht nodig in Zuid-Afrika

JOHANNESBURG, 4 APRIL. ANC-leider Nelson Mandela wil een internationale vredesmacht in Zuid-Afrika om een einde te maken aan het geweld. Het ANC zal hiertoe een beroep doen op de Verenigde Naties en de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid.

Dit heeft Mandela gisteren verklaard tijdens een bezoek aan het zwarte woonoord Alexandra in het noorden van Johannesburg. Bij hevige ongeregeldheden kwamen de afgelopen week in Alexandra zeker tien mensen om het leven en raakten tenminste dertig mensen gewond. Mandela bezocht onder anderen inwoners van het overbevolkte woonoord die tijdens de gewelddadigheden uit hun huis zijn gevlucht.

De ANC-leider zei dat internationale inmenging “de enige manier is om een einde te maken aan dit geweld, omdat de regering en de veiligheidsmachten niet aan hun plicht voldoen. Zij zijn niet in staat iets aan het geweld te doen”. Hij kritiseerde het optreden van de politie, die niets zou hebben uitgericht tegen de schietpartijen op bewoners en agenten vanuit een pension. Hier wonen alleenstaande mijnwerkers, die hun gezin in de "thuislanden' hebben achtergelaten.

Het geweld in de townships begint vaak met conflicten tussen pension- en wijkbewoners. In de pensions heeft de Inkatha Vrijheidspartij veel aanhang. Conflicten worden daarom meestal vertaald als een strijd tussen Inkatha en het ANC. Aggrey Klaaste, hoofdredacteur van The Sowetan, het grootste zwarte dagblad, weet het geweld in Alexandra echter aan “vandalen en criminelen”, tegen wie de politie onvoldoende optreedt.

Mandela wees gisteren “de regering en een zwarte politieke organisatie” aan als schuldigen voor het geweld. Met de laatste doelde hij op Inkatha.

    • Peter ter Horst