Het streven van Nederlanders naar gezond eten ...

Het streven van Nederlanders naar gezond eten heeft ertoe geleid dat de consumptie van verse groente sinds de jaren zestig met de helft is toegenomen.

At men toen ruim 42 kilo per persoon, tegenwoordig eet men al zo'n 63 kilo verse groente. Daarnaast is ook de keuze en variëteit aan diepvriesgroenten sterk toegenomen. De bloemkool is nog steeds het populairst, gevolgd door wortelen. De markt van vraag en aanbod heeft veel invloed op welke groenten men eet. Als de prijzen stijgen door een slechte oogst zullen de winkeliers hun assortiment aanpassen. Hogere prijzen zorgen voor kleinere winstmarges, zodat winkeliers overschakelen naar andere groentesoorten. Hetzelfde geldt voor de consument, die zich prijsbewust gedraagt. Uit onderzoek naar eetgewoonten is gebleken dat verschillende generaties verschillend inkopen. Jonge alleenstaanden kopen 20 procent minder verse groente dan oude alleenstaanden en zij kopen ook relatief veel "nieuwe groenten' zoals broccoli.