Grieken naar stembus voor wat bizar "referendum'

ATHENE, 4 APRIL. Morgen hebben in de gordel van buitengemeenten van de Griekse hoofdstad Athene nogal bizarre tussentijdse verkiezingen plaats: de socialistische oppositieleider Andreas Papandreou (74) spreekt van een referendum over de rechtse regering terwijl die regering zelf de stemming negeert.

De parlementszetel van de Atheense voorstad Peristeri is vacant geraakt nadat de socialistische oud-minister van financiën Dimitris Tsovólas als gevolg va het proces over het bankschandaal Koskotás, voor drie jaar zijn politieke rechten verloor. Hij was in Peristeri met een record aantal voorkeurstemmen gekozen.

Op instigatie van de socialistische partij hebben vervolgens de 18 kandidaten die voor de automatische opvolging van Tsovólas in aanmerking komen, zich een voor een teruggetrokken, waardoor de zetel vacant raakte en nieuwe verkiezingen noodzakelijk werden. De socialistische PASOK, die nu als kandidaat professor Georges Mangakis stelt, wil bij deze gelegenheid aantonen dat haar aanhang groeiende is - zij stelt de stemming voor als een "referendum” over de binnen- en buitenlandse politiek van de rechtse regering Mitsotakis, die een meerderheid van slechts twee heeft in het parlement. “Maak dat maandag een andere dag wordt” luidt de leus van de socialisten.

Het kiesdistrict Athena ß is het grootste van Griekenland en omvat bijna 12% van het totale electoraat. Tegenstanders van de PASOK bij deze bizarre verkiezingen zijn slechts enkele scherts-partijen. Zowel de rechtse regeringspartij Nieuwe Democratie als de twee oppositiepartijen die links van de PASOK staan doen namelijk niet mee, omdat zij stellen dat de zetel “de PASOK toebehoort”. Ze raden hun kiezers aan blanco of ongeldig te stemmen. In Griekenland heerst nog steeds opkomstplicht, maar de minister van binnenlandse zaken heeft, tot woede van de socialisten, aangekondigd hen die niet verschijnen bij deze gelegenheid niet te zullen vervolgen.

De socialistische partij van Papandreou hoopt morgen een grote overwinning te boeken, vooral door toevloed van linkse stemmen. Haar hele verkiezingscampagne, inclusief de rede die Papandreou eergisteren voor enkele honderdduizenden getrouwen hield, heeft in het teken gestaan van een persoonlijke strijd tegen Mitsotakis. Diens binnenlandse politiek zou het volk verarmen, terwijl zijn buitenlandse in het teken zou staan van “nationale uitverkoop”. "Over Griekenland valt niet te onderhandelen', luidt een der verkiezingsleuzen, waarbij speciaal gedoeld werd op de kwestie Macedonië. Er werd door Papandreou gezinspeeld op de mogelijkheid dat Mitsotakis zich in EG-verband toch zal lenen voor een formule waarbij het woord Macedonië in de naam van deze republiek wordt gehandhaafd. Maandag vindt daarover in Luxemburg weer een vergadering plaats van de ministers van buitenlandse zaken van de Gemeenschap.

Papandreous rede was buitengewoon heftig van toon. Tekenend was de fase waarin hij reageerde op spreekkoren van de menigte “weg met de junta van Mitsotakis”. Tijdens een vorige redevoering in het centrum van Athene, enkele maanden geleden, had hij zijn gehoor nog tot de orde geroepen: “Met deze aanduiding ben ik het niet eens”. Thans riep hij dat ook hij tot andere gedachten was gekomen. “U hebt gelijk - het s een junta”.