Freddie Laker gaat weer vliegen

De Britse zakenman Sir Freddie Laker gaat ruim tien jaar na het faillissement van zijn fameuze Skytrain weer vliegen.

Hij heeft van de Bahama's toestemming gekregen om vandaar met de nieuwe chartermaatschappij Laker Airways (Bahamas) vluchten uit te voeren naar een aantal steden in de Verenigde Staten met twee Boeing 727-200's.

De 69-jarige Laker veroorzaakte in de jaren zeventig een revolutie in het transatlantische luchtverkeer door met zijn Skytrain tegen afbraakprijzen van Londen naar New York, Los Angeles en Florida te vliegen. Hij beschikte in zijn hoogtijdagen over een vloot van tien DC-10's kreeg de titel Sir wegens zijn verdiensten voor de luchtvaart. Zijn maatschappij ging in februari 1982 ten onder na een felle tarievenslag met gevestigde maatschappijen als British Airways en Pan Am.

Laker heeft jaren geprocedeerd tegen tien luchtvaartmaatschappijen, waaronder de KLM, omdat die zouden hebben samengespannen om hem uit de markt te werken. Hij eiste een schadevergoeding van 1,1 miljard dollar, maar accepteerde in 1985 uiteindelijk een aanbod van 60 miljoen dollar, waarvan 8 miljoen voor hemzelf en de rest voor zijn schuldeisers.