Franse rechter verbiedt anti-rookspotje

PARIJS, 4 APRIL. Een rechtbank in het Franse Nanterre heeft gisteren een anti-rookspotje verboden waarin een persiflage wordt getoond op de beroemde Marlboro-cowboy. Het spotje waarin een sterk op de Marlboro-man gelijkende cowboy meldt dat roken niet in zijn aard ligt was te zien op televisie en in de bioscopen.

De rechter veroordeelde de initiatiefnemers van de anti-rookcampagne het Franse Comite voor Gezondheidseducatie, het ministerie van volksgezondheid en het Nationaal Ziekenfonds tot het stopzetten van de campagne en een symbolische schadevergoeding van een franc aan sigarettenfabrikant Philip Morris. Die had 17 miljoen franc geeist wegens plagiaat. Die eis werd verworpen omdat het volgens de rechter niet gaat om plagiaat, maar om "spottende imitatie'. De rechter beval toch stopzetting van de campagne, omdat die gericht lijkt tegen een bepaald sigarettenmerk.

De drie aangeklaagde instanties hebben aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan. In een toelichting op dit besluit wees het ministerie van volksgezondheid er op dat een onderzoek had uitgewezen dat 71 procent van het publiek de advertentie goedkeurde. (AFP, AP)