Foto: ZAGREB - De Nederlandse soldaat Casper ...

Foto: ZAGREB - De Nederlandse soldaat Casper Volkers, die deel uitmaakt van het Eerste VN-verbindingsbataljon in Kroatië, heeft het nummer van zijn eenheid - de 132ste Verbindingscompagnie - in zijn haar laten scheren.

Gisteren arriveerden 250 Nederlandse militairen in Zagreb en vandaag zouden 1.200 Franse militairen aankomen. Zij vormen de voorhoede van de 14.000 VN-manschappen die in Kroatië de vrede moeten bewaren tussen Kroaten en Serviërs. In Kroatië is het gisteren op verscheidene plaatsen tot hevige gevechten gekomen. Bij de stad Osijek alleen al zouden ten minste twaalf doden zijn gevallen. De strijd werd omschreven als de felste van dit jaar. Ook in Bosnië-Hercegovina kwam het tot gewapende incidenten. Servische eenheden namen gisteren de plaats Bijeljina in. Hierbij vielen volgens sommige berichten tientallen doden. Ook omsingelden ze Banja Luka, een stad met 130.000 inwoners. Servische militairen posteerden zich voor de belangrijkste gebouwen van de stad. Banja Luka moet een van de centra worden vanwaaruit de VN-eenheden voor Kroatië opereren. De president van Bosnië, Alija Izetbegovic, riep de Verenigde Naties op om ook naar zijn land een interventiemacht te sturen. (Foto Reuter)