FNV-voorman Stekelenburg voorziet grote sociale onrust

AMSTERDAM, 4 APRIL. Nederland wacht een periode van “grote sociale onrust”. Die voorspelling deed J. Stekelenburg, voorzitter van de vakcentrale FNV, gisteravond voor de radio.

Stekelenburg verwees daarbij naar de staking bij de Nederlandse Spoorwegen, die de bonden voor aanstaande maandag en dinsdag hebben aangekondigd. Volgens hem zal het niet bij de spoorwegstaking blijven. De werknemersvoorman achtte het waarschijnlijk dat ook de ambtenaren in actie zullen komen voor een betere CAO evenals de werknemers in de gezondheidszorg.

Er zijn al acties aan de gang in de suikerverwerkende industrie en in de supermarkten. Bij Matex en Paktank (tankopslag) in de Rotterdamse haven is gisteren een 24-uurs-staking afgekondigd.

Stekelenburg ontkende dat het bij de huidige arbeidsonrust gaat om één gecoördineerd offensief van de vakbonden. Hij zocht de oorzaak van de verwachte actiegolf eerder in verslechterde economische omstandigheden en in de overheidsmaatregelen die leiden tot lastenverzwaring.

Een aantal belangrijke CAO's is inmiddels afgesloten. De grootste particuliere werkgevers, PTT (90.000) en Philips (40.000), hebben sinds gisteren nieuwe arbeidsovereenkomsten.