"Duitse atlete Krabbe slachtoffer van complot'

DARMSTADT, 4 APRIL. De Duitse atletiekbond heeft de topatletes Katrin Krabbe, Grit Breuer en Silke Möller ten onrechte voor vier jaar geschorst wegens fraude bij dopingcontrole. Ze zijn het slachtoffer van een complot.

Dr. Reinhard Rauball, verdediger van de atletes, zei dat in Darmstadt tijdens een hoorzitting van de tuchtcommissie van de Duitse atletiekbond, die vanmorgen is begonnen.

Dat er bij de dopingcontrole op 24 januari in het Zuidafrikaanse Stellenbosch is geknoeid, trok niemand op de hoorzitting in twijfel. De urinemonsters van de drie atletes bleken volstrekt identiek. Alleen de conclusies die daaruit mochten worden getrokken, liepen sterk uiteen.

De Duitse atletiekbond stelde zich op het standpunt dat de dopingprocedure weliswaar niet vlekkeloos was verlopen, maar deze bood toch geen enkele ruimte voor malversaties van derden. De fraude moest dus wel met medeweten van de atletes zijn gepleegd. Hoe en door wie hoefde volgens de atletiekbond dan ook niet meer te worden bewezen.

De verdediging betoogde dat voor de schuld van de vrouwen geen enkel fysiek bewijs bestond. Volgens de verdediging rammelde de procedure aan alle kanten en hadden derden wel degelijk kans met de urinemonsters te knoeien, omdat er geen fraudebestendige verpakking was gebruikt. Een getuige-deskundige demonstreerde dat ook tijdens de zitting.

De Duitse atletiekbond en dopingjager prof.dr. Manfred Donike waren wel erg gretig geweest met het aan de schandpaal nagelen van de drie atletes, meende de verdediging. Daarbij waren zij zelfs niet teruggedeinsd voor grove onzorgvuldigheden en het vernietigen van bewijsmateriaal.

    • Dick Wittenberg