Damrak houdt zich goed in internationale malaise

AMSTERDAM, 4 APRIL. De Amsterdamse effectenbeurs houdt zich verbazingwekkend goed in de algehele malaise. Terwijl de beurs van Tokio een vrije val maakt en de handel in Londen lijdt onder de naderende verkiezingen, blijkt het Damrak nog steeds over een goede bodem te beschikken.

Wessanen, Heineken en Begemaan presteerden deze week sterk. Daf zakte verder terug. De EOE-index sloot gisteren marginaal hoger ten opzichte van een week geleden. De eindscore van 303,09 betekende een winst van 0,33 punt.

Afgelopen maandag kreeg beursvoorzitter Van Ittersum het eerder uitgelekte rapport van de TRN-Groep over de toekomst van de beurs uitgereikt. In het rapport adviseert TRN de beurs een systeem van schermenhandel op te zetten dat directe handel tussen commissionairs in de grotere fondsen mogelijk maakt. In die situatie zal een groot deel van de aandelenomzet niet meer via de traditionele beursvloer lopen.

Af en toe lijkt het alsof de beursvloer alvast een beetje oefent voor de toekomst. Handelaren wezen ook deze week vaak op de rust en stilte op de vloer. De omzetten blijven magertjes en de handel put slechts inspiratie uit schaarse evenementen. De jongste presentaties van jaarcijfers kunnen steevast op beloning of straf rekenen, al is een groot deel van het resultaat al eerder in de koersen verdisconteerd.

De afgelopen dagen kon Begemann niettemin door de bekendmaking van een bijna 16 procent hogere winst een flink stuk stijgen. Het bedrijvenconglomeraat van Joep van den Nieuwenhuyzen is op de weg terug na een aantal slechte weken. Vorige week zette het herstel al in, deze week trok de koers verder aan. Begemann sloot gisteren op 119,50 gulden, een koerswinst van liefst 10,85 gulden ten opzichte van vorige week vrijdag.

Heineken verkocht beleggers en pers deze week weer een “steengoed verhaal”, zoals een handelaar het gisteren uitdrukte. De brouwer wil de positie op de Duitse markt versterken en gaat op zoek naar aquisities. Zowel de aandelen Heineken Holding - waarvan er minder uitstaan - als de gewone aandelen Heineken schoten fiks in koers omhoog. Het verschil tussen beide koersen wordt steeds kleiner waardoor de geruchtenstroom over een mogelijke overneming weer eens wordt aangewakkerd. Een overneming gaat gepaard met een zelfde bod op beide soorten aandelen.

Het vertrouwen in Daf blijft dalen, net als de koers die 1,30 gulden afbrokkelde deze week. Ook KLM ligt momenteel zwak in de markt. Het aandeel werd negen dubbeltjes goedkoper.

Opmerkelijk is de opmars die Polygram de laatse weken maakt. De dochter van Philips (80 procent) bereikte donderdag een hoogste jaarkoers op 46,50 gulden. Het aandeel is de afgelopen drie maanden bijna zeven gulden meer waard geworden. Naast mooie jaarcijfers die het concern een paar weken geleden presenteerde, plukt Polygram de vruchten van goede vooruitzichten in de film- en platenindustrie.

Volgens handelaren gaan steeds meer Nederlandse beleggers zich voor het aandeel interesseren. “Polygram is lange tijd als een Brits fonds gezien omdat het door Britse banken naar de beurs is gebracht. Maar de afgelopen week werd het door opvallend veel Nederlandse beleggers gekocht”, zei een handelaar in Londen gisteren. Deze week werd bekend dat Polygram de Britse zanger Elton John aan zijn artiestenstal heeft toegevoegd.

    • Max Christern