Conflict om vluchtelingen Suriname

PARAMARIBO, 4 APRIL. Frans-Guyana heeft op verzoek van de Surinaamse regering de terugkeer van vluchtelingen naar Oost-Suriname opgeschort. Volgens Suriname handelt Frankrijk in strijd met eerdere afspraken over de vluchtelingen.

Dat heeft de directeur van buitenlandse zaken in Paramaribo, K. Texel, gisteren verklaard. Het terugzenden van vluchtelingen kan pas worden hervat wanneer Suriname voldoende voorbereidingen heeft getroffen om hen op te vangen, aldus Texel.

Donderdag keerde een groep van 45 vluchtelingen, die een premie kregen van de Franse overheid, “vrijwillig” naar Suriname terug. De Franse autoriteiten hadden gezorgd voor vervoer per autobus van Albina naar Moengo, waar de teruggekeerden hun eigen weg gingen. De twintig volwassenen en vijfentwintig kinderen zijn bij familieleden ondergebracht. Ze kunnen niet naar hun oorspronkelijke woongebieden, omdat die zijn verwoest door de vijandelijkheden tussen het Junglecommando en het Nationaal Leger.

De Franse ambassadeur in Paramaribo werd donderdag op buitenlandse zaken ontboden. Volgens Texel heeft hij toegezegd dat Frans-Guyana voorlopig geen Surinamers meer terugstuurt.

Suriname en Frankrijk onderhandelen al twee jaar over de terugkeer van de vluchtelingen.

Surinaamse functionarissen werden eind vorige week verrast door de Franse mededeling dat premies die in december in het vooruitzicht werden gesteld, zouden worden uitbetaald. Een commissie van Suriname, Frans-Guyana en het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties was afgesproken dat er pas gezinnen zouden terugkeren naar Oost-Suriname als de huisvesting en andere voorzieningen in orde waren.

De Surinaamse vluchtelingen zijn in vier kampen rond het grensplaatsje Saint Laurent op de Franse oever van de grensrivier de Marowijne ondergebracht. Er zijn ongeveer zesduizend vluchtelingen geregistreerd. Frankrijk is bereid elke volwassene een vertrekpremie van vierduizend francs te geven. Kinderen komen voor de helft van dat bedrag in aanmerking.