"Buitenlanders in Libiëzijn hun leven niet zeker'

TRIPOLI, 4 APRIL. De Libische staatstelevisie heeft gisteren rechtstreeks een gebedsdienst uitgezonden waarbij een voorganger de burgers van staten die meedoen aan de eventuele sancties van de Verenigde Naties waarschuwde dat “hun leven in gevaar is”.

“Wij eisen dat hun ambassades worden gesloten, hun bedrijven worden genationaliseerd en dat alle burgers van die staten worden geëvacueerd”, verklaarde de voorganger van de Moulay Mohammed-moskee in Tripoli verder.

De buitenlandse gemeenschap in de Libische hoofdstad reageerde echter laconiek op het dreigement van de gebedsvoorganger. Volgens diplomaten waren er al eerder dergelijke waarschuwingen geweest. Ze wezen er op dat de Libische autoriteiten zelf echter nog in het geheel niet hadden aangedrongen op hun vertrek.

De Libische leider, kolonel Moammar Gaddafi, heeft gisteren opgeroepen de protesten bij buitenlandse ambassades in Tripoli te beëindigen. Tegelijkertijd herhaalden echter Libische bewindslieden hun dreigement om economische tegenmaatregelen te nemen tegen de staten die zouden meedoen aan sancties van de Verenigde Naties.

De Veiligheidsraad van de VN heeft Libië met sancties gedreigd indien het niet voor 15 april twee verdachten van de aanslag op een Pan Am-vliegtuig boven het Schotse Lockerbie in 1988 uitlevert. (AP)