Bestuur NOS aarzelt over zenderindeling

HILVERSUM, 4 APRIL. Het NOS-bestuur heeft vrijdag nog geen besluit genomen over de toekomstige indeling van de drie publieke televisienetten. De omroepvoorzitters hebben meer tijd nodig om de consequenties van de verschillende opties te bezien.

De omroepen hebben moeite om de knoop door te hakken, omdat de nieuwe indeling bepalend is voor de indeling op Nederland 1, 2 en 3 in de eerst komende tien jaar. De omroepen die een net delen, moeten in die periode tot een verregaande samenwerking komen. Vrijdag 17 april hopen de partijen tot een definitieve zenderindeling te komen.

De beraadslagingen concenteren zich op twee opties. In het ene geval zou de Evangelische Omroep zowel op Nederland 1 als 2 uitzenden. De AKN-omroepen (Avro, KRO en NCRV), gedrieën op het eerste net, voelen daar echter niets voor.

Een andere mogelijkheid is, om de NOS-zendtijd te spreiden over de drie netten. In een brief aan het NOS-bestuur hebben donderdag de tien chefs van de NOS-televisie zich tegen dit voornemen verzet. Evenals de NOS-medewerkers geeft de VPRO-televisie de voorkeur aan een nauwe samenwerking tussen de NOS en de VPRO op Nederland 3.