AMSTERDAM - Sinds gisteren zijn in Amsterdam ...

AMSTERDAM - Sinds gisteren zijn in Amsterdam vlootdagen van de Koninklijke Marine.

Aan de Oostelijke handelskade geeft de Marine tot en met zondag demonstraties en zal een groot aantal schepen te bezichtigen zijn. Aanwezig zijn fregatten, mijnenjagers, een onderzeeboot en een schip voor hydrografisch onderzoek. Ook het permanente internationale NAVO-eskader "Standing Naval Force Channel' - inzetbaar in Het Kanaal en de Noordzee - ligt afgemeerd in de Amsterdamse haven. Dagelijks kan het publiek rondkijken op de schepen en demonstraties bijwonen van onder meer duikers, blusboten en mariniers. Ook zullen helikopters reddingsacties uitvoeren en Orion patrouille-vliegtuigen overvliegen.

De marine is al sinds 1655 in Amsterdam aanwezig, toen admiraal Michiel de Ruyter er zich vestigde. Hoewel tegenwoordig Den Helder haar belangrijkste haven is, wil de Koninklijke Marine de speciale band met Amsterdam met deze extra vlootdagen benadrukken. De Helderse vlootdagen zullen later dit jaar worden gehouden.

    • Gerard Wessel
    • Werk van de Enige Popster van Nederland