ZAGREB, 3 APRIL. De eerste vijftig "blauwe ...

ZAGREB, 3 APRIL. De eerste vijftig "blauwe baretten' en het materieel van het Nederlandse VN-bataljon in Joegoslavië zijn vanochtend met een uur vertraging aangekomen in Zagreb. Onder het wakend oog van de Noren, die verantwoordelijk zijn voor het transport, arriveerde de zeshonderd meter lange trein om negen uur op het ooststation in de Kroatische hoofdstad.

De overige tweehonderd Nederlandse manschappen werden met zes bussen in de loop van de ochtend in de Kroatische hoofdstad verwacht. De Nederlandse verbindingseenheid is het eerste bataljon van de VN-Vredesmacht dat in Joegoslavië arriveert.

De Nederlanders zullen op het vliegveld in Zagreb overnachten in barakken die zijn achtergelaten door het Joegoslavische leger. De situatie daar is gevaarlijk omdat het leger mijnen heeft achtergelaten. Daarom krijgen de manschappen speciale instructie. Morgen zullen zij in konvooien onder politiebegeleiding naar hun bestemmingen in Kroatië en Bosnië-Hercegovina vertrekken.

Zij zullen op twintig verschillende plaatsen in deze republieken worden gestationeerd en de radio-, telefoon- en satellietverbindingen van de uit de 14.000 man bestaande VN-vredesmacht opzetten en onderhouden.