Vredesoverleg straks dichter bij Midden-Oosten

WASHINGTON/BEIROET, 3 APRIL. Israel en de Arabische partijen naar het Middenoosterse vredesoverleg zijn er in beginsel mee akkoord gegaan toekomstige bilaterale onderhandelingsronden dichter bij het Midden-Oosten te houden.

Dat heeft de woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken gisteren meegedeeld. De eerstvolgende (vijfde) ronde, die 27 april begint, wordt nog in Washington gehouden, zoals de voorgaande ronden. Israel eist dat de besprekingen naar het Midden-Oosten worden verplaatst, waartegen de Arabieren zich verzetten zolang het overleg geen substantiële vooruitgang heeft opgeleverd. Aangenomen wordt dat de partijen het uiteindelijk eens zullen worden over een Europese ontmoetingsplaats (Rome, Lissabon en Lausanne worden kansrijk geacht), maar waarschijnlijk niet vóór de Israelische parlementsverkiezingen van 23 juni. Functionarissen van alle partijen achten de kans op vooruitgang tijdens de komende besprekingen praktisch non-existent. “We komen alleen naar deze besprekingen omdat de Verenigde Staten willen dat we dat doen”, zei een hoge Arabische diplomaat. “Maar het is eerlijk gezegd tijdverspilling tot na de Israelische verkiezingen.” Multilaterale vredesbesprekingen, opgesplitst over vijf werkgroepen, worden in mei gehouden. Maar Israel heeft al aangekondigd die te boycotten voorzover Palestijnen van buiten bezet gebied daaraan deelnemen. Syrië en Libanon, die de eerste ronde daarvan in Moskou boycotten, hebben nog geen reden gezien van dat standpunt terug te komen. (Reuter, AP)