VENKEL-KOMKOMMER SALADE MET AVOCADO-KRUIDENSAUS

Een frisse voorjaarssalade, die als brunch, lunch, voor- of bijgerecht gegeven kan worden. Maak de saus niet te lang van tevoren (in verband met verkleuren) en bewaar haar tot gebruik goed afgedekt met plastic folie in de koelkast.

voor de salade:

1 venkelknol

zout

1 komkommer

voor de saus:

1 rijpe avocado

3 eetlepels mayonaise

2 eetlepels zure room

2 eetlepels fijngehakte peterselie

1 eetlepel fijngenipte bieslook

1 eetlepel fijngehakte dragon (of 1 theelepel gedroogd)

zout en versgemalen peper

citroensap

- Maak de venkel schoon, houd wat van het mooie groen achter voor de garnering en snijd de knol in de breedte in smalle reepjes. Blancheer de venkelreepjes circa 2 minuten in ruim kokend water met zout. Giet de venkelreepjes af in een vergiet en laat ze onder koud stromend water afkoelen en vervolgens uitlekken.

- Was de komkommer, halveer hem in de lengte en schraap met een bolletjessteker of theelepel de zaadjes eruit. Snijd de komkommerhelften in smalle plakjes.

- Meng de uitgelekte venkelreepjes en de komkommerplakjes in een schaal door elkaar.

- Maak de saus: Halveer de avocado, verwijder de pit en schraap met een lepel het vruchtvlees uit de schillen. Pureer de avocado samen met de mayonaise, zure room en kruiden in een foodprocessor tot een glad mengsel. Breng de saus op smaak met zout, peper en citroensap.

- Schep de saus op de salade en schep alles luchtig door elkaar tot de groenten rondom bedekt zijn.

    • Irene van Blommestein