V-raad eist einde Libisch geweld tegen ambassades

NEW YORK, 3 APRIL. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren tijdens een spoedzitting onmiddellijke stopzetting geëist van de aanvallen op ambassades in Tripoli van landen die begin deze week voor een luchtvaart- en wapenembargo tegen Libië hadden gestemd.

De eerdere verdeeldheid binnen de Raad over de aanpak van Libië, die dinsdag resulteerde in vijf stemonthoudingen over de sanctie-resolutie, was verdwenen; alle leden steunden de scherpe verklaring die de voorzitter van de Raad uitgaf naar aanleiding van het platbranden van de Venezolaanse ambassade en de aanvallen op andere vertegenwoordigingen. “Ik hoop dat de Libiërs zullen begrijpen dat ze er nu in zijn geslaagd de Raad te verenigen in woede over de manier waarop zij zich hebben gedragen”, zei de Britse ambassadeur Sir David Hannay. Vanuit Tripoli hebben diverse diplomaten laten weten dat het geweld van hogerhand was georganiseerd.

Voor de spoedzitting ontbood secretaris-generaal Boutros Boutros Ghali de Libische ambassadeur om te protesteren tegen het geweld tegen de ambassades. Volgens een mededeling van de VN had de ambassadeur zijn verontschuldigingen aangeboden over “het betreurenswaardige incident”, uitgesloten dat zijn regering er de hand in had gehad en schadevergoeding aangeboden. Maar de Amerikaanse ambassadeur, Thomas Pickering, sprak van “krokodilletranen” over acties die door de Libische autoriteiten waren georkestreerd om druk uit te oefenen op de Veiligheidsraad. De Franse ambassadeur noemde het niet terzake of Libië het geweld had georganiseerd, omdat het Tripoli's “verantwoordelijkheid is ambassades te beschermen en te waarborgen dat het niet meer gebeurt”.

Venezuela zat de Raad voor toen die besloot een luchtvaart- en wapembargo tegen Libië af te kondigen, als dat niet vóór 15 april twee functionarissen voor berechting zou uitleveren die door de VS en Groot-Brittannië worden beschuldigd van betrokkenheid bij het opblazen van een Amerikaans vliegtuig boven Lockerbie in 1988. Tripoli moet voorts met concrete actie bewijzen dat het afstand heeft genomen van internationaal terrorisme. (Reuter, AP, AFP)