Talisman 55

Armistead was op de BBC! Zijn voornaam is echt Armistead, en zijn achternaam Maupin. In San Fransisco en omstreek is hij beroemd door het feuilleton over die stad, dat hij schrijft in de Chronicle of de Examiner (die twee concurrenten zijn gefuseerd en ik kan niet onthouden welke naam het won) in een stijl die ligt tussen de zacht-over-harde-dingen-stijl van Geert Mak en de hard-over-zachte-dingen-stijl van Koos van Zomeren.

Het BBC-programma heette "Armistead Maupin - is a man I dreamt up'. Ik kreeg een rood hoofd.

Toen ik Armistead ontmoette hadden we het over anagrammen. Hij gaf me A. Hitler - the liar, en ik vertelde hem dat Piet Mondriaan een a'tje uit zijn naam had geschrapt om I paint modern te worden. Ik merkte op dat in Armsteads naam mijn plaats Amsterdam verscholen zat. “En de overgebleven letters?” vroeg hij. “Daar kun je in puin van maken”, zei ik. Amsterdam in puin, een anagram van Armistead Maupin. Helaas: een lettertje verschil.

Lange namen zijn makkelijk om te zetten in spreuken die nog op de naamdrager slaan ook. Wat moet je met Wim Kok, Pol Pot en Max Pam? Soms dwingt een achternaam aan anagram op, waar de voornaam dan los bij bungelt. Zo kan ik de bovengenoemde NRC-schrijvers niet beter anagrammeren dan: "Kam, Geert' en "Meer zon van Koos'. Soms lijkt een naam niet af. Zo vraag ik bij het lezen van de naam Ben Knap en altijd af: En wat?

Maak een anagram van iemand die in het nieuws is en stuur het naar Talisman NRC Handelsblad, Paleisstraat 1 1012 RB te Amsterdam.

Oplossing Talisman 54

"Waar gaan ze heen, die jazzy vijf in hun dooie eentje?' heet een sculptuur van Alberto Giacometti, genoemd in het gelijknamige artikel op de eerste pagina van het Cultureel Supplement van 20 maart. Jaap Fischer, nu Joop Visser, zong indertijd in zijn eentje over een eendje.

Aldus Margo Klijn met een lange ij uit Arnhem, die de prijs ontvangt voor het beste lettertje verschil uit het Kultureel Supplement waarin Talisman 54 verscheen.