Strijd in Moldavië, overleg afgebroken

MOSKOU/CHISINAU, 3 APRIL. Ondanks het staakt-het-vuren dat gisteren in Moldavië werd afgekondigd, gaan de gevechten langs de Dnjestr gewoon door. In Bendery, een plaats die wordt betwist door de afgescheiden "Dnjestr-republiek', is gisteren en vannacht wederom hevig gevochten. De onderhandelingen, die de Moldaviërs en de "separatisten' daar donderdag begonnen, zijn zonder resultaat afgebroken.

Het staakt-het-vuren in Bendery zou gisteravond om negen uur ingaan. De Moldavische president Mircea Snegur had daartoe opgeroepen, nadat was gebleken dat de in Bendery gelegerde eenheden van het Veertiende Leger van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), die onder commando staan van president Boris Jeltsin van Rusland, zich niet in de strijd zouden mengen. Eerder op de dag hadden de officieren van het Veertiende Leger in de Dnjestr-republiek aangekondigd dat ze zouden interveniëren als de Moldaviërs zich niet uit het gebied rond Bendery zouden terugtrekken. Het initiatief tot dit ultimatum kwam van de GOS-bevelhebber in deze in meerderheid Russische stad en werd vervolgens onmiddellijk overgenomen door het voltallige kader onder leiding van generaal Joeri Nerkatsjov op de linkeroever. De officieren maakten daarmee duidelijk dat wat hen betreft Rusland op de rand van inmenging stond. Tot nu toe had het Veertiende Leger zich steeds “neutraal” verklaard, ook al zijn er aanwijzingen dat invididuele militairen van de GOS-krijgsmacht de gewapende "garde' van de Dnjestr-republiek daadwerkelijk steunen.

Toen Snegur na het ultimatum gisteren tot een staakt-het-vuren opriep, trok Nerkatsjov zijn dreigement weer in. De gevechten gingen niettemin door.

Vannacht werden bovendien de onderhandelingen gestaakt die vertegenwoordigers van Moldavië en de Dnjestr-republiek na het staakt-het-vuren waren begonnen. Volgens de laatsten zouden de afgevaardigden van president Snegur onaanvaardbare eisen hebben gesteld. Chisinau zou niet alleen geëist hebben dat Bendery aan Moldavië werd overgedragen maar ook Tiraspol, de hoofdstad van de linkeroever. Voor de Moldavische regering was dit een vanzelfsprekende voorwaarde omdat de Dnjestr-republiek in haar ogen slechts een “separatistische bende” is. De Dnjestr-republiek op haar beurt kon niet op deze condities ingaan, omdat president Igor Smirnov het escalerende conflict nu wil gebruiken om Rusland in de oorlog te betrekken.

    • Hubert Smeets