Rijkspolitie vindt bij Lemmer olievervuiling

LEMMER, 3 APRIL. De rijkspolitie te water van Lemmer heeft kilometers lange olievlekken gesignaleerd die zich uitstrekken van de Friese meren tot grote gedeelten van het IJsselmeer.

Het gaat om zogenoemde dunne biels-olie die waarschijnlijk uit het ruim van een binnenvaartschip is gelekt. Zoekacties op het water en vanuit de lucht die gistermiddag zijn begonnen hebben nog geen spoor van de dader hebben opgeleverd.

A.J. Bemer van de rijkspolitie te water meldt dat het onderzoek naar de dader gefrustreerd wordt doordat geen monster van de olie genomen kan worden. “De olie is te dun”, aldus Bemer. “Dus kunnen we geen "fingerprint' maken.”

"Biels-olie' is een samenraapsel van lichte en zware oliesoorten die in de bielsruimte wordt geloosd. De bielsruimte bevindt zich onder de machinekamer. Bij bunkerstations en sommige bunkerschepen bestaat de mogelijkheid om de bielsruimte leeg te laten zuigen.

Er zijn vier grote vlekken: Het hele Coevordermeer nabij Sneek en De Brekken zijn met olie besmeurd en op het IJsselmeer tussen Urk en de Rotterdamse Hoek en op het Markermeer ter hoogte van de Bloq van Kuffelen zijn vlekken van meer dan tien vierkante kilometer aangetroffen.

“We denken aan een binnenvaartschip met een mogelijke lekkage, dat van Delftzijl op weg is naar Amsterdam of Rotterdam”, aldus Bemer. De politie acht de kans klein dat uit de schipperswereld iemand een aanwijzing zal geven. “Iedereen heeft wel familie die vaart en men wil niet als verrader bekend staan.”