Negen jaar cel voor cocaïnesmokkel Belgie

BRUSSEL, 3 APRIL. De directeur en eigenaar van de luchtvaartmaatschappij die in 1990 en 1991 vluchten organiseerde tussen Suriname en België is vanochtend door de Brusselse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar wegens smokkel van cocaïne.

Tegen de 49-jarige in Maarssenbroek wonende A.R. was vorige maand een straf van tien jaar geëist. Drie medeverdachten zijn veroordeeld tot straffen van zes, zes en acht jaar. Onder hen ook de in Nederland wonende Glen, zoon van Johan Kraag die tot vorig jaar president was in Suriname, die bij verstek tot zes jaar is veroordeeld.

Volgens de Belgische justitie had de groep Surinamers een eigen luchtvaartmaatschappij Trans Caribbean Airlines (TCA) opgericht om met vluchten van Paramaribo naar het kleine vliegveld van Oostende de strenge controles te kunnen omzeilen die vluchten uit Suriname in Nederland ten deel vallen.

De verdachten konden worden opgepakt toen de Belgische politie op 1 maart van het vorige jaar 275 kilo cocaïne aantrof in een partij door TCA aangeleverde droge vis. De cocaïne werd opgehaald door een medewerker van TCA in een lease-auto van de luchtvaartmaatschappij.

De advocaat van de eigenaar van TCA, mr. G. Spong, kondigde vanmiddag aan dat zijn cliënt tegen het vonnis in beroep zal gaan. De rechtbank is in het geheel niet ingegaan op zijn verzoek om in Suriname getuigen te horen.