Mafia-leider schuldig aan vijf moorden

NEW YORK, 3 APRIL. Mafia-leider John Gotti, Amerika's bekendste gangster sinds Al Capone, is gisteren door een jury schuldig bevonden aan een reeks misdrijven waaronder vijf moorden, belastingfraude en afpersing.

De rechter bepaalt 23 juni de strafmaat, maximaal een levenslange gevangenisstraf. De twaalf gezworenen baseerden hun uitspraak voornamelijk op bandopnames die de Federale Recherche FBI wist te maken van gesprekken waarin de 51-jarige gangster zijn misdrijven besprak met zijn medewerkers. Belangrijk was ook dat een aantal mafiosi de "omertà' - de wet van het zwijgen die in mafia-kringen geldt - naast zich neer legden en bereid waren te getuigen tegen Gotti.

Na de door hem bevolen moord op Paul Castellano werd Gotti in 1985 diens opvolger als leider van de 200 leden tellende "Gambino-familie', de machtigste mafia-clan in de Verenigde Staten die de heroïnehandel, sommige vakbonden en bepaalde bedrijven controleert. Het Openbaar Ministerie verklaarde dat de veroordeling “de doodsklap betekent voor de georganiseerde misdaad in Amerika”. “Er zijn nu zoveel verklikkers dat de begroting voor de bescherming van getuigen onvoldoende is”, aldus aanklager Maloney. Anderedeskundigen zeggen dat de strijd nog lang niet voorbij is en er een nieuwe, jongere generatie van mafiosi zal opkomen.

Gekleed in een pak dat 1.800 dollar heeft gekost, beweerde Gotti tijdens het proces dat hij werkt als vertegenwoordiger in loodgietersartikelen. (Reuter, AP)