Jeltsin dreigt met overname van vloot

MOSKOU, 3 APRIL. President Boris Jeltsin van Rusland heeft vandaag gedreigd de Zwarte Zee-vloot onder Russische controle te plaatsen en de controle vervolgens over te dragen aan het commando van het GOS.

Jeltsin wil daartoe overgaan naar aanleiding van uitlatingen van de commandant van de GOS-marine, Vladimir Tsjernavin, als zou de Oekraïne negentig procent van de Zwarte Zee-vloot opeisen. Volgens Tsjernavin zou dat “het eind van de vloot” betekenen. De controle over de Zwarte Zee-vloot is al sinds de stichting van het GOS in december onderwerp van een bittere ruzie tussen de Oekraïne en Rusland. Kiev is voor verdeling van de vloot. Volgens Moskou kan de vloot niet worden opgedeeld; als dat toch zou gebeuren, zou het grootste deel van de driehonderd schepen tellende vloot onder het commando van het GOS moeten vallen. (Reuter)