Grontmij boekt verlies in buitenland

DE BILT, 3 APRIL. Ingenieursbureau Grontmij in De Bilt kampt met tegenvallers bij de nog jonge activiteiten in het buitenland. De vestigingen in Groot-Brittannië en België zaten vorig jaar in de rode cijfers. Goede resultaten in Nederland en Duitsland konden het effect compenseren. Dit bleek gisteren uit een toelichting op de jaarcijfers van president-directeur ir. J. Reneman. De omzet steeg in 1991 van 315 miljoen naar 451 miljoen gulden en de winst van 9 naar 13 miljoen gulden.

In het Verenigd Koninkrijk reorganiseert Grontmij de in 1990 verworven Cooper MacDonald. In 1990 kwam hierdoor een verlies op deelnemingen van 2,6 miljoen gulden. Vorig jaar moest er opnieuw geld bij voor een "toevoeging aan het werkkapitaal', zodat de post deelnemingen op min 424.000 gulden uitkwam.

Grontmij is in Groot-Brittannië op zoek naar een sterke partner voor Cooper, dat ondanks de 80,5 procents-deelneming niet wordt geconsolideerd. “Wij consolideren Cooper niet, omdat nog niet duidelijk is wat wij met Cooper precies gaan doen”, zei Reneman.

Grontmij heeft een voorziening getroffen voor de Belgische dochter Belgroma, omdat de overheid van Zaïre niet wil betalen. Ook Indonesië dreigt Grontmij parten te gaan spelen. Euroconsult, het gezamenlijke ingenieursbureau voor ontwikkelingslanden van Grontmij en Heidemij, zet jaarlijks ruim 15 miljoen om in Indonesië. Daarvan wordt ongeveer drie miljoen betaald uit de Nederlandse ontwikkelingshulp, die nu wordt versmaad door de Indonesische regering.

“Zelfs in het extreme geval dat die projecten wegvallen, dan gaat het nog maar om 20 procent van de omzet van Euroconsult. Ik denk overigens dat andere donoren - Asian Development Bank, Wereldbank - de projecten overnemen. Waarom zouden ze ons dan niet als adviseur handhaven?”, aldus Reneman.

Grontmij expandeert in Duitsland en opende kantoren in Rostock en Dresden om de oostelijke deelstaten te bewerken. Euroconsult, dat al actief is in ongeveer veertig ontwikkelingslanden in Azië, Afrika en Latijns-Amerika, begint volgens Grontmij nu ook vaste voet aan de grond te krijgen in Oost-Europa.

De vorig jaar gekochte bureaus B & S en IHN hebben nog niet volledig binnen Grontmij gefunctioneerd. Ze droegen twee miljoen gulden winst bij, terwijl hun gezamenlijke winst op het moment van aankoop drie miljoen was. “Het vergt meer dan een jaar om hun capaciteit volledig te benutten”, verklaarde Reneman.