Dunkel: GATT haalt "deadline' niet

PARIJS, 3 APRIL. De onderhandelingen over liberalisering van de wereldhandel zal niet voor de "deadline' van Pasen worden afgerond. Dat heeft directeur-generaal A. Dunkel van de GATT (Algemene Overeenkomst over Tarieven en Handel) gisteren in Parijs verklaard. Dunkel blijft niettemin optimistisch over de goede afloop. De GATT-topman had eerder zelf Pasen genoemd als uiterste datum waarop de grote lijnen van een handelsakkoord vast moesten staan.

“Misschien zitten we in de situatie van mensen die de Himalaya beklimmen en die last hebben van zuurstofgebrek op de laatste meters. Maar we zullen er komen”, aldus Dunkel tegenover verslaggevers. De ruim vijf jaar geleden gestarte Uruguay-ronde zit vooral vast op het conflict over landbouwsubsidies tussen de EG en de VS. “Maar dat wil niet zeggen dat er geen grote politieke doorbraak komt. Ik ben optimistisch gezien al het technische werk dat is gedaan”, aldus Dunkel. “Deadlines helpen ons om voorwaarts te gaan.”

De directeur-generaal van de GATT houdt zich vooral vast aan recente uitlatingen van de Duitse bondskanselier Kohl. Deze verklaarde na zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Bush dat hij de GATT-onderhandelingen niet op de agenda wil hebben van de top van de zeven rijkste industrielanden (G-7) in juli te München. Volgens Dunkel betekent dit dat voordie tijd een doorbraak is bereikt.

De directeur-generaal van de GATT voorspelde dat de Uruguay-ronde zeker op de agenda van de G-7 zal staan, als voor die tijd nog geen overeenstemming is bereikt. In een redevoering voor belangrijke leiders uit de zakenwereld zei Dunkel dat de aarzeling in de wereldeconomie vooral is te wijten aan onzekerheid over de regels voor de handel. (Reuter, AFP)