Duiven behalen zege in Arbeidspartij Israel

TEL AVIV, 3 APRIL. De Israelische Arbeidspartij gaat de algemene verkiezingen van 23 juni in met een sterk verjongde en uitgesproken duif-achtig ingestelde kandidatenlijst. Dat is de uitkomst van interne partijverkiezingen waaraan deze week 70 procent van de 160.000 partijleden heeft deelgenomen. Zeven zittende parlementariërs, onder wie vier ex-ministers, zijn op niet-verkiesbare plaatsen beland.

Shimon Peres, die onlangs het leiderschap van de partij aan Yitzhak Rabin verloor, kwam met een overweldigende meerderheid uit deze interne verkiezingen sterk naar voren en zal na Rabin als nummer twee op de lijst komen. Dertien van zijn naaste aanhangers hebben zich nogal hoog onder de veertig verkiesbare geachte plaatsen genesteld. De meer havik-achtige Rabin was er gisteravond niet zo gelukkig mee dat de duiven, die voor een vergaande oplossing van het Palestijnse vraagstuk zijn, zo sterk naar voren zijn gekomen.

De verkiezing van de orthodoxe Avraham Burg op de derde plaats is de grootste verrassing van de verkiezingen. Burg, zoon van de ex-minister van binnenlandse zaken voor de Nationale Religieuze Partij dr Josef Burg, is voor scheiding van kerk en staat en staat erop dat ook joodse jesjiwah-studenten (theologische opleiding) de dienstplicht vervullen. Vredesactivisten Ora Namir, Chaim Ramon, David Libai en Uzi Bar-Am bevinden zich onder de eerste twaalf. Ex-generaals en kolonels met een rationele kijk op de Palestijnse kwestie zoals Binjamin Ben Eliezar (4), Efraim Sneh ( 27) en Uri Or (14) deden het ook goed.

Likud heeft de lijst van de Arbeidspartij al bestempeld als “een links duivennest”. Volgens de Arbeidspartij is Likud door de aantrekkelijkheid van de lijst “in paniek geraakt”.

Volgens een vandaag gepubliceerde opiniepeiling heeft de Arbeidspartij een voorsprong van 15 zetels op Likud. Als nu verkiezingen werden gehouden zou de Arbeidspartij 46 en Likud 31 van de in totaal 120 Knesset-zetels krijgen. Met de steun van de linkse partijen en de Arabische lijst kan de Arbeidspartij volgens deze peiling een regering vormen die steunt op een meerderheid van 1 stem in de Knesset.