Collard leidt Oranje in vertrouwde sfeer op WK naar eerste zege

KLAGENFURT, 3 APRIL. Het weerzien met Klagenfurt bevalt Tony Collard goed. De algemeen als Nederlands beste ijshockeyer erkende Utrechter speelde vier jaar in Oostenrijkse dienst. Gisteren leek het alsof hij nooit was weggeweest uit het plaatselijke ijsstadion. Met vier treffers en drie assists leidde Collard de Nederlandse ploeg naar de eerste winst tijdens het B-wereldkampioenschap: 12-2 tegen China.

Collard bezocht de afgelopen dagen menige kennis in Klagenfurt. “Die paar vrije uurtjes heb ik daarvoor wel gebruikt. Ik word hier op straat om de haverklap herkend, moet dan handjes schudden, meer dan in Utrecht. IJshockey is in deze streek dé sport, populairder dan skiën. De KAC is wat Ajax is voor de Amsterdammers”, zegt de Utrechter, terwijl hem een extra snel afgedrukte foto van zijn eerste doelpunt in handen wordt gestopt. Want de Oostenrijkers zijn de intussen 30-jarige allrounder, die drie landstitels met Klagenfurt AC haalde, nog lang niet vergeten.

De plaats van handeling van het WK voor B-landen was voor Collard aanleiding om zijn interlandloopbaan te continueren. “Anders was ik niet meegegaan. Ik wil hier mijn laatste WK spelen, Klagenfurt is een extra prikkel om er iets moois van te maken.”

Of hij nog in clubverband blijft ijshockeyen, hangt nauw samen met de financiële toekomst van landskampioen Utrecht. “Als de club ermee ophoudt of als er minder geld beschikbaar komt, zal ik waarschijnlijk stoppen. Dan neem ik de sportzaak van m'n vader over. Of er moet nog een aantrekkelijk bod uit Rotterdam komen.”

Tegen China had het Nederlands ijshockeyteam een oude rekening te vereffenen. In 1982, ook in Klagenfurt, verloor Oranje met 8-3 en zakte af naar de C-poule. “Er komen nu twee belangrijke wedstrijden voor ons”, keek Collard vooruit. “Als we ook van Denemarken en Bulgarije winnen, denk ik dat we volgende week zaterdag tegen Oostenrijk een echte finale spelen.”

Ondanks de monsterscore tegen de zichtbaar vermoeide Chinezen, die nog geen twintig uur in Oostenrijk waren, plaatste Collard wel enige kritische kanttekeningen. “Qua teamspel mankeerde er nog een heleboel aan. Er moet echt nog het één en ander gebeuren. Op deze manier winnen we niet van Oostenrijk.”