Alleen Heineken opvallend sterk op saai en stil Damrak

AMSTERDAM, 3 APRIL. Alleen Heineken kon zich vandaag onttrekken aan het vrijdaggevoel dat de handel op het Damrak weer eens in zijn greep had. Het bleef verder uitermate rustig op de Amsterdamse beurs, die zich ten opzichte van de verschillende buitenlandse beurzen overigens sterk staande hield.

AMSTERDAM Handelaren spraken vanmiddag van een “saaie, verdeelde markt”. Vlak voor het weekeinde was er inderdaad erg weinig activiteit te bespeuren op het Damrak. De enige mogelijke inspiratie zou volgens de handelaren nog kunnen komen van de nieuwste werkloosheidscijfers in de VS die kort voor sluiting van de beurs bekend zouden worden.

Van de dollar kon vandaag geen steun worden verwacht. De koers van de Amerikaanse munt noteerde lager (1,84 gulden omstreeks het middaguur). De EOE-index, die gisteren 1,59 punt hoger sloot op 304,21, noteerde om 13.00 uur onveranderd. Heineken zette zichzelf weer eens in de schijnwerpers. Het sprong als enige van de hoofdfondsen in het oog door flinke koerswinst te boeken. De bierbrouwer maakte gisteren, bij de presentatie van het jaarverslag, bekend dat het van plan is een acquisitie te doen op de Duitse markt. Daarnaast noemde de Heineken-top gisteren het eerste kwartaal “niet ongunstig”. Ook dat laatste zorgde voor extra vraag naar Heineken.

De koers van de aandelen Heineken holding steeg sneller dan die van de gewone aandelen Heineken. Omstreeks het middaguur was de koers van Heineken holding inmiddels vier gulden (2,3 procent) geklommen tot 178 gulden. De koers van de Heineken aandelen won 3,70 gulden (1,95 procent) en kwam op 193 gulden.

Sommige analisten menen uit het koersverloop op te kunnen maken dat er nog steeds een overname van Heineken in de lucht hangt. In het geval dat een buitenlandse onderneming Heineken zou overnemen, zou voor de twee soorten aandelen - die nominaal evenveel waard zijn - dezelfde prijs worden geboden. De aandelen Heineken holding, die minder verhandelbaar zijn omdat er daarvan minder uitstaan, stijgen onder overnamegeruchten sneller dan de gewone aandelen Heineken. Hoe kleiner het gat wordt, hoe groter de kans op overname, is de redenering van deze groep analisten. Het verschil in koers tussen aandelen Heineken holding en aandelen Heineken is dit jaar teruggelopen van bijna 20 gulden begin januari tot het huidige verschil van vijf gulden.

Fokker, dat gisteren al twee kwartjes won na een onrustige dag, trok vandaag nog eens twee kwartjes aan. Gisteren was een radiobericht de oorzaak voor veel vraag naar Fokker. Het Duitse DASA (Deutsche Aerospace) zou 55 gulden per aandeel Fokker willen betalen voor de aandelen van de vliegtuigbouwer. Fokker ontkende de berichten en zei dat er niets was veranderd in de gesprekken over samenwerking met het Duitse concern. Gisteren was de effectieve omzet in Fokker 41.300 stukken. Daarmee was het fonds het op éé na meest verhandelde fonds op de Amsterdamse beurs.

Begemann, dat net als Fokker gisteren erg gevraagd was maar uiteindelijk maar een gulden koerswinst boekte, zakte vandaag wat in. Nadat de aandelen eerder voor 121 gulden van de hand waren gegaan, bood men aan het begin van de middag een koers die twee kwartjes lager lag dan de opening.

KLM blijft zwak presteren. De koers daalde gisteren in een hogere markt al een dubbeltje en verloor vandaag drie dubbeltjes.

NEW YORK Verkoopprogramma's drukten de koersen op Wall Street gisteren naar een lager slot. De verkoopgolf werd gezien als een signaal van beleggers naar de nieuwe werkloosheidscijfers in de VS die vandaag bekend worden. Zorg over de toestand op de beurs in Japan en het moeizame herstel van de economie in eigen land drukten daarnaast de stemming op de aandelenmarkt. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot gisteren 15,21 punten lager op 3.234,12.

LONDEN Market-makers op de Londense effectenbeurs waren vanmorgen somber gestemd en defensief ingesteld met het oog op de laatste opiniepeilingen voor de verkiezingen. Steeds verder groeiende zorg over de uitkomst van die verkiezingen, die volgende week donderdag zullen worden gehouden, drukte deze week de stemming op de Britse beurs zwaar. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 3,2 punten lager sloot op 2.405,4, noteerde omstreeks het middaguur 13,5 punten lager.

FRANKFURT Bij gebrek aan inspiratie bleef de handel op de Duitse beurs vanmorgen beperkt. De aandelenkoersen openden vanmorgen lager maar trokken in de loop van de morgen aan. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 14,36 punten hoger sloot op 1.721,66, noteerde omstreeks het middaguur 2,14 lager.

TOKIO De beurs van Tokio maakte vandaag eindelijk weer eens een goede dag mee. De aandelenkoersen in Japan sloten anderhalve procent hoger. De handel was levendig hoewel de markt door de meeste handelaren nog zwak werd genoemd. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot uiteindelijk 273,68 punten hoger op 18.559,71.